2008. április 14., hétfő

Gombás rizs

35 dg megválogatott rizst szûrõkanálban, meleg folyó víz alatt mossunk meg, és 2 evõkanál olajon dinszteljük pár percig, majd engedjük fel 7 dl forró vízzel. Utána adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót, és fedõvel letakarva, lángterelõ felett, takaréklángon fõzzük puhára. Ha kemény maradt, villával keverjük át, és egy kis meleg víz hozzáadásával fõzzük tovább. Párolás közben azonban ne kevergessük, mert csirizes lesz. Amíg a rizs fõ, 30 dg gombát folyó vízben megmosva szeleteljünk fel, és 0,5 dl olajon pirítsuk meg. Porózus erdei gomba használata esetén öntsünk hozzá még egy kis olajat, hogy sütés közben ne száradjon ki. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és a megpirult gomba közé keverve dinszteljük üvegesre. Ha kész, negyed mokkáskanál sóval és negyed mokkáskanál õrölt borssal fûszerezzük, majd keverjünk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet. Az egzotikus ízeket kedvelõk adhatnak hozzá kevés curryt vagy Vegetát is, ezt azonban célszerûbb a rizs fõzõvizébe tenni. Az így elkészített gombát villával keverjük hozzá a rizshez, és fedõ nélkül fõzzük még pár percig. Melegen tálaljuk. Hûtõszekrényben tároljuk. Ha másnapra marad, öntsünk alá kevés vizet és fedõ alatt gõzöljük át, mert nagyon kiszárad.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...