2008. április 23., szerda

Zsemlegombóc

Hozzávalók:
3 db szikkadt zsemle, füstölt szalonna, 1/4 kis fej vöröshagyma, 3-4 szál petrezselyem, zsír vagy olaj, 1 dl tej1 tojás, kb. 7 dkg liszt, borssó
A zsemlét vágd fel (legfeljebb 1 cm-es) kockákra és a szalonnával sütőben pirítsd meg, majd hagyd kihűlni. A nagyon apróra vágott vöröshagymát zsiradékon pirítsd üvegesre, s közben szórd meg finomra vágott petrezselyemmel. A zsemléhez add hozzá a hagymát, valamint a tejjel elhabart tojást. Sózd, borsozd, s keverj hozzá annyi lisztet, hogy végül jól formázható masszát kapj. Formázz belőle (vizes kézzel) félökölnyi gombócokat, s azokat bő, lobogó, sós vízben főzd ki.

Nincsenek megjegyzések:

Mákos aprósütemény

Hozzávalók a tésztához:  30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só; a töltelékhez:   20 dkg darált má...