2008. június 18., szerda

Kovászos uborka



Uborka, só, kapor,szemesbors, fokhagyma, kenyér.
Az uborkákat megmosom, levágom a keserû végüket, ezután minden uborkát be kell vágni, majdnem a teljes hosszában ketté, majd meg kell ismételni ezt a metszést az ellenkező irányból, de a korábbira merőleges síkban és üvegbe pakolom. Közéteszem a kaprot, néhány gerezd fokhagymát, szemesborsot és felöntöm egy liter felforralt vízzel, amibe egy púpozott kanál durva sót tettem(tehát literenként a vízhez egy kanál só). A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszek, kistányérral letakarom és napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb). 3-4 nap múlva leszûröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm és a hûtõben tárolom.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...