2008. november 5., szerda

Csokoládés pite

Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg Rama sütőmargarin,egy kis fehérbor, egy kevés só, 1 evőkanál tejföl,
10 dkg kristálycukor, 1 db tojás, sütőpor fél csomag, 30 dkg liszt (fele-fele arányban rétes és finomliszt)
A töltelékhez: pirított mogyoró 15 dkg
tejszín 3 dl, étcsokoládé 40 dkg, mascarpone sajt 25 dkg

Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a tojást, a tejfölt, egy kevés sót és végül a fehérbort. Sima tésztává gyúrjuk, és ha túl kemény, akkor még hozzáadunk egy kis fehérbort. A tésztát kinyújtjuk, és egy kerek sütőformába simítjuk, megszurkáljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Amikor a tészta lehűlt, beborítjuk alufóliával, amelyre szárazbabot szórunk, hogy a tészta alja ne púposodjon föl.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ha megsült, eltávolítjuk a babot, lehűtjük a tésztát és
megtöltjük a töltelékkel.
A töltelékhez a csokoládét kis lángon, folyamatos keverés mellett 1 dl tejszínben
fölolvasztjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a mascarpone sajtot és a felvert maradék tejszínt. Megtöltjük vele a pitét és feldíszítjük a pirított mogyoróval.Lehűtve tálaljuk.

A Rama tippje: Ahhoz, hogy a tészta alja lapos maradjon, és a pereme megtartsa a formáját, betakarjuk alufóliával és lenyomatjuk szárazbabbal vagy mogyoróval, melyet többször is fölhasználhatunk e célra.

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...