2008. december 4., csütörtök

Kati rumos tésztája


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg cukor, 3 tojássárga, 2 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, csipet só. 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, kinyújtjuk, és gáztepsi hátán 3 lapot sütünk.
Krémhez: 1 dl tej, 1/2 dl rum vagy rumaroma, 2 evőkanál barack lekvár, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor.
Egy lapot a tejbe morzsáljuk, hozzáadjuk a rumot, belekavarjuk a kétféle cukrot, a barack lekvárt, a kakaót, és a vajat. Jól kikavarjuk és a két lap közé kenjük.
A mázhoz:
3 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük és a tészta tetejére kenjük. A csokoládét felolvasztjuk, hozzákavarjuk a tejszínt és kissé összeforraljuk. 
A csokoládé mázat a habra csurgatjuk, és vékony késsel megmintázzuk. Egy éjszakára hideg helyre tesszük. 

Nincsenek megjegyzések:

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...