2009. április 19., vasárnap

Brassói pulykapecsenye


Hozzávalók :
1,2 kg burgonya, só 70-80 dkg kicsontozott, lebőrözött pulyka felső comb 8- 10 dkg füstölt szalonna 2 evőkanál olaj 6 gerezd fokhagyma 1 csapott kiskanál paradicsompüré 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, a burgonya sütéséhez: bőven olaj
a díszítéshez:
1 kis csokor petrezselyem
A pulyka felső combot kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, húsát rostjaira merőlegesen, kisujjnyi vastagon felszeleteljük, majd lehetőleg továbbra is a rostokra merőlegesen csíkokra vágjuk. A szalonnát ugyancsak vékony csíkokra metéljük, és az olajon, lábasban, kevergetve kb. 2 perc alatt üvegesre sütjük. A húst hozzáadjuk, további 3-4 percig sütjük, ezalatt körös-körül kifehéredik. A présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével, a borssal és 1 csapott kiskanálnyi sóval ízesítjük. 2 deci vizet aláöntünk, majd lefödve, kis lángon, kb. 40 perc alatt vajpuhára pároljuk. Az utolsó 4-5 percre a maradék fokhagymát is hozzáadjuk, ha kell utánaízesítjük. Amikor kész, fedelét levesszük, a húst nagy lángon 3-4 perc alatt zsírjára sütjük. Ezzel kész is a brassói. Aki szereti, szaftosabbra is főzheti. Ehhez 1 csapott evőkanálnyi lisztet 2-2,5 deci hideg vízzel simára keverünk, a puha húsra öntjük, és kevergetve 2-3 percig forraljuk, így kellemesen sűrű leve lesz. Megkóstoljuk, egy kicsit utánaízesítjük. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. Bő, félliternyi forró olajba szórjuk, és megsütjük. Legkényelmesebb olajsütőben sütni. Ha kész, szűrőlapáttal kiemeljük, papírtörlőre halmozva a felesleges zsiradékot leitatjuk róla, végül a hússal összeforgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Krémsajtos máktorta

Hozzávalók: a piskótához: 25 dkg darált mák, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak sütőpor; a kré...