2009. szeptember 26., szombat

Bakonyi pulykaragu galuskával


Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 6 evõkanál olaj, 1 csapott evõkanál csemege pirospaprika, kb. 1 evõkanál só, 1 mokkáskanál õrölt köménymag, 1 kiskanál darált cseresznyepaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 paprika és paradicsom (el is hagyhatók), 50 dkg apróbb csiperke, 50-60 dkg pulykamellfilé, 2 dl tejföl, 1 púpozott evõkanál finomliszt, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál õrölt bors
a körethez: 2 kiskanál só, 50 dkg finomliszt, 2 tojás, kb. 4,5 dl hideg víz, 2-3 evõkanál olaj.

A pulykaraguhoz a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a fele olajon kevergetve 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A tûzrõl félrehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd 5 deci vízzel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, közben a fele sóval ízesítjük, a köménnyel, a csípõs paprikával meg a zúzott fokhagymával fûszerezzük, és beledobjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot is. Kis lángon 10-15 percig fõzzük. Egy nagyobb lábasban kb. 3 liternyi vizet 1 kiskanálnyi sóval felteszünk forrni. Ez a galuska kifõzéséhez kell majd. A gombát megtisztítjuk (elég csak megmosni, és homokos talpát levágni), majd cikkekre vágjuk. A pulykamellet kisujjnyi csíkokra daraboljuk, a maradék sóval, a borssal bedörzsöljük. A paprikás levet egy másik lábasba átszûrjük, a gombát beledobjuk, kb. 8 percig fõzzük. Ez a mûvelet el is maradhat, de a mártás ettõl lesz szép, bársonyos. A galuskához valókat - beleértve a maradék 1 kiskanál sót is - fakanállal tálban összekeverjük (nem kell nagyon kidolgozni, mert akkor nehezebb bánni vele), hagyományos módon a vízbe szaggatjuk, kifõzzük, leszûrjük. Langyos vízzel leöblítjük, de vigyázzunk, nehogy nagyon lehûtsük. Az olajjal összekeverjük, és letakarva melegen tartjuk. Egy serpenyõben 3 evõkanál olajat megforrósítunk, majd a húst többször megkeverve 5 perc alatt megpirítjuk benne. Közben a tejfölt a liszttel és a tejszínnel simára keverjük, a gomba levét ezzel sûrítjük, 1-2 percig forraljuk. Ha kész, belekeverjük a pirított pulykacsíkokat is. A gombás-paprikás pulykaragu kész a hozzá tartozó galuskával együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...