2009. december 24., csütörtök

Mézeskalács recept




A tészta alapanyagai

•40 dkg liszt
•1 nagy evőkanál szódabikarbóna
•10-15 dkg porcukor
•1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
•1, 5 dl méz
•1, 5 dl tej
•5 dkg margarin


Összedolgozás-gyúrás


•A mézet edényben felmelegítjük, és állandó kevergetés mellett feloldjuk benne a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a tejet.

•A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszerkeveréket, kanállal vagy keverőlapáttal összekeverjük, és kúpszerű formát alakítunk ki.

•A tejjel összekevert mézet fokozatosan a liszt közé keverjük, és lassan összedolgozzuk a poranyagokkal. Ha a tészta még ragad a gyúródeszkához vagy a kezünkhöz, gyúrjunk hozzá még egy kevés lisztet!
A tészta inkább lágy legyen, mint kemény, mert a pihentetés alatt úgyis megkeményedik egy kissé.

•Az összegyúrt tésztát csomagoljuk folpack fóliába, és tegyük be a hűtőszekrény fagyasztó részébe, (legalább egy éjszakára).


Nyújtás


•A fagyasztóból kivett tésztát nyújtás előtt hagyjuk felmelegedni!

•A tésztából szakítsunk le egy nagyobb ökölnyi darabot, és tegyük a gyúródeszkára. Gyúrjuk össze még egyszer jó alaposan. Ha ragad, szórjunk alá még lisztet, és gyúrjuk össze!

•Azután a tenyerünkkel görgetve formáljunk belőle a deszkán golyót. Szórjunk lisztet vékonyan a gyúródeszkára, és a golyó tetejére, majd sodrófával nyújtsuk ki! Időnként emeljük meg a tésztát, és szórjunk alá lisztet, nehogy leragadjon!

•Egyenletes vastagságúra nyújtsuk, kb. 2-3 mm-esre!

•Mielőtt a formával való szaggatást elkezdjük, nézzük meg, nem ragadt-e le! Ha kell, óvatosan emeljük meg a tésztát, szórjunk alája lisztet!

Díszítés

A tojáshab receptje
•egy tojás fehérje
•15-20 dkg porcukor
•pár csepp citromlé vagy ecet

A cukormáz elkészítése

•A mázhoz nagyon finom szemcséjű porcukor szükséges. A kristálycukrot kis adagokban daráljuk meg elektromos darálón, majd nagyon kis lyukú szitán szitáljuk is át!
•A tojásfehérjét verjük fel géppel, majd kanalanként dolgozzuk bele a porcukrot, folyamatosan használva a gépi habverőt!
•Majd adjunk hozzá pár csepp ecetet vagy citromlevet, amitől keményebb lesz a hab, és ami megakadályozza a cukor kikristályosodását!
•A hab akkor jó, ha már nem csepeg le a habverőről.
•Írókának használjunk nylonzacskót! Egyik, teljesen ép csücskébe tegyünk egy kanálnyi habot. Szorítsuk össze az üresen maradt részt, és a hab fölött tekerjük meg!
•Kisollóval vágjuk le a csücsök végét! A lyuk pici legyen!
•Ezután próbáljuk ki, vagyis nyomjunk ki egy kicsi mázat! Ha túl kicsinek bizonyul a lyuk, óvatosan vágjuk nagyobbra! Ha túl nagy lett a lyuk, nyomjuk át a mázat a másik csücskébe, vagy próbálkozzunk új zacskóval!

Az írás

•A mézeskalácsról írás előtt egy kis tiszta ronggyal vagy ecsettel söpörjük le a lisztet, (ha található rajta)!
•Ezután a figurát helyezzük sima felületre, esetleg egy papírszalvétára, hogy tudjuk forgatni az írásnak megfelelően!
•A zacskó hegyét csak az elején érintsük a mézeskalácshoz, azután emeljük fel, tehát a zacskó csücske ne érintkezzék a mézessel!
A receptet Cseh Enikő tanítónőtől kaptam.

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon szépek lettek a mézesek!És az oldal háttere is szép.Boldog Karácsonyt!

PHAEDRA írta...

Kedves Jutka!
Kipróbáltam a mézes receptedet.Köszönöm:)
Üdvözöllek:Hajnalka

Vicuska írta...

Kipróbálom én is :)

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...