2009. július 29., szerda

Milánói makaróni


Hozzávalók:
25 dkg makaróni, 10 dkg csiperke , 15 dkg főtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál cukor, 1-1 púpozott mokkáskanál szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfű, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
Elkészítése:
A makarónit a szokásos módon megfőzöm. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra aprítom, a megmosott és letisztított gombát a főtt sonkával együtt metéltre vágom. A vajat felforrósítom, ráteszem a hagymát, és fedő alatt megfonnyasztom, majd hozzáteszem a gombát. Megsózom, megborsozom, és ismét fedő alatt, saját levében, puhára párolom. Ha már zsírjára sült, hozzáadom a paradicsompürét és a sonkát, ezután együtt pirítom tovább még néhány percig. Rászórom az összes fűszert, és másfél dl vízzel felengedem. Kevergetve összeforralom, ezután beleforgatom a főtt makarónit. A fele reszelt sajtot rászórom és jól összekeverem. A kitálalt milánói makarónit ki-ki még külön is megszórja a megmaradt reszelt sajttal.

Sült paprika



Hozzávalók:
2 kg húsos paprika, olaj, só, cukor, ecet, víz
Elkészítés:
A szép húsos paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd vasplatnin vagy sütőben jól megégetjük.
Jobb platnin sütni, mert úgy érezzük, hogy képesek vagyunk kézben tartani a folyamatot; minden a szemünk előtt játszódik le, forgathatjuk a paprikákat, érezzük azt a finom égett illatát...
Nem szabad félni tőle, rendesen meg kell égetni, mert akkor lehet szépen lehúzgálni a héját, és így lesz az a jellegzetesen csodás íze. Ha már nem bírjuk tovább, és mindenütt égett hólyagok borítják a szerencsétlen paprikákat, sózzuk meg és födjük le egy edénybe, hadd puhuljon kicsit a paprika, így szinte ledobja magáról a héját.

A külső, vékony héja egészen másfajta anyag, mint a húsa, ezért szépen leválik róla.
A héj lehúzásának módszere:
a vizeskagyló fölött megfogjuk a paprika szárát, és közben lassan csorgatjuk a hidegvizet (ne feledjük el, hogy a paprika még mindig eléggé forró).
Azzal a kezünkkel amivel hámozzuk, időnként a vízsugár alá nyúlunk, de a paprikát is időnként belelógathatjuk.
Ilyen módon gyönyörűen meg tudjuk hámozni.
Rögtön kevés olajba forgatjuk, majd ecetes cukros öntetet csinálunk és azt a paprikára öntjük, majd a hűtőbe hagyjuk összeérni.


2009. július 20., hétfő

Tehéntúrós barackos sütemény


A laphoz:
25 dkg liszt
2 kiskanál sütőpor
1 csipetnyi só
8 dkg cukor
17 dkg margarin
1 tojás


Ezeket összegyúrjuk, míg tésztánk jól összeáll. Mikor ez megvan, a tésztát kivajazott, liszttel megszórt kerek tortaformába vagy akár téglalap alakú tepsibe helyezzük. A tésztára 5 dkg diót szórunk, majd kimagolt barackkal gazdagon megrakjuk.

Túrókrém.
7 dkg vaj
20 dkg cukor
3 tojás
1 citrom héja
1 csomag vaníliapor
6,5 dkg liszt
75 dkg tehéntúró
Mindezt mixerrel kikeverjük, míg finom, krémes masszánk lesz. Ha azt szeretnénk, hogy a túrókrém tényleg nagyon finom legyen, és ne legyenek benne nagyobb túródarabok, a túrót szitán préseljük át, vagy mixerrel pépesítsük. A kikavart túrókrémet a dióval és barackkal megrakott tésztára kenjük, tetejét pedig kis tejjel elkevert tojás sárgájával kenjük meg. Előre melegített sütőben, lassú tűznél kb. másfél órát sütjük.
A formából csak akkor vegyük ki, amikor a sütemény teljesen kihűlt!

2009. július 6., hétfő

Borjúpörkölt gombával

Hozzávalók:
2 kg borjúlábszár,
0,5 kg gomba
2 fej vöröshagyma,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
2 dl olaj vagy egyéb zsiradék,
1 kávéskanál pirospaprika,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

A húst két-három cm.-es kockákra vágjuk. Finomra vágott hagymát az olajon zsemleszínűre pirítjuk, belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott húst, megsózzuk, és fedő alatt megpároljuk. Gyakran kevergessük meg, és ha zsírjára sül, öntsünk alá egy kevés vizet, hogy rövid lében, szinte zsírjára pörkölődjék. Ha a hús puhulni kezd, adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát, paradicsomot, és zöldpaprikát, majd főzzük készre.

Búcsú, szülinap szépvízen


Búcsúra voltam a múlt hétvégén Csíkszépvízen.
A legenda szerint a falu Szent László korában létesült, és nevét maga a király adta (De szép víz! - kiáltott fel
!
Bővebben itt:


Dinó tortát sütöttem Ákos keresztfiamnak, fekete erdő recept szerint, az ötletet a youtube- ról kaptam :)
Két tortát raktam össze, majd reggel vágtam össze, szerencsémre mert így könnyebb volt összerakni.
Igaz nehezen találtam amire rátenni, ugyanis mindenről lelógott, végül egy könyvespolc mentett meg :))

2009. július 3., péntek

Kitüntetés

Edit és Yasmine megtisztelt ezzel a díjjal,majd Anyucika is megtisztelt és elküldte nekem, köszönet érte :)


A szabályok:
- Tedd ki a díjat a blogodba;
- Linkeld be azt, akitől kaptad;
- Jelölj meg legalább 7 blogot;
- Hagyj üzenetet a díjazottjaidnál;

Az én jelöltjeim:
Otti, Gabriella, Garffyka, Viki, Ircsi, Linbori,és Max!

Gombás nyúlragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb nyúl, 5-6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só, bors, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl t...