2010. január 19., kedd

Foszlós fonott kalács






Hozzávalók:
500 g liszt
30 g élesztő
kb. 300 ml tej
csipet só
1 egész tojás
1 tojássárgája
100 g kristálycukor
50 g vaj

Tetejére:
1 tojás felverve

Elkészítése:
Mérjük ki a hozzávalókat. 200 ml tejet melegítsünk meg, keverjünk el benne 1 evőkanál kristálycukrot, adjuk hozzá az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, keverjük el a sóval, és a maradék kristálycukorral. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, egy egész tojást és egy tojás sárgáját, majd apránként a maradék langyos tejet. Kézi dagasztóval addig dagasszuk, míg a tészta hólyagosodni nem kezd. Közben olvasszuk meg a vajat, és lassan keverjük a hólyagos tésztához. Amikor elkészült, hintsük meg a tészta tetejét, és letakarva, meleg helyen kelesszük legalább 30 percig.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, jól gyúrjuk át, és osszuk annyi részre, ahány ágból fonni akarjuk a kalácsot. A tésztadarabokból formázzunk rudakat, és fonjuk össze. Helyezzük kizsírozott tepsire, majd letakarva újból kelesszük a tésztát 30 percig.

Amikor megkelt a kalácsunk, kenjük meg alaposan a tetejét egy egész felvert tojással, majd tegyük az előmelegített sütőbe, ahol 5 percig süssük. Ezután vegyük le a hőmérsékletet, és süssük további 20 percen keresztül, míg szép barna színt nem kap a fonott kalács.


A töltött fonott kalács, ami ugyanúgy készül mint az előbbi, kinyújtjuk, cukros diót simítunk rá és felcsavarjuk, majd hosszan kettőbe vágjuk és összefonjuk.

3 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon szép lett a kalácsod!

Thrini írta...

Szép kalácsok! Ezt a fonást még nem próbáltam. Ügyes vagy! :)

Vicuska írta...

Nagyon mutatós, jó a fotósorozat a készítéséről!