2010. április 5., hétfő

Flódni


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor
- az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma, 2 evőkanál méz, 1 citrom és szegfűszeg
- a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
- a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
- a lekenéshez: 1 tojás

Elkészítése:
A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd a cukorral, a tojássárgákkal, majd a fehérborral gyúrjuk össze. Csomagoljuk be alufóliába és tegyük a hűtőbe pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almákat megtisztítjuk, reszeljük le káposztareszelőn. Locsoljuk meg a citrom levével, szórjunk bele őrölt fahéjat, szegfűszeget és édesítsük mézzel.
A mákos töltelékhez a mákot leforrázzuk a borral, elkeverjük a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítsük el a diós tölteléket is. Egy magas falú kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztát osszuk négy részre, egyenként nyújtsuk tepsi nagyságúra. Fektessünk egy tésztalapot a tepsibe, simítsuk rá a diós tölteléket. Erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta és a reszelt alma. Borítsuk be az utolsó lappal, villával szurkáljuk meg és kenjük be felvert tojással.
Előmelegített sütőbe és 170 fokon 60-65 perc alatt süssük aranyszínűre. Kihűlve szeleteljük.
A receptet a Mindmegette oldalon találtam!

3 megjegyzés:

Andi írta...

Hú de ennék belőle vagy két szeletet! Nagyon jól néz ki!

Bianka írta...

Ez nagyon finom, imádom. Guszta.

Jutka írta...

Igen nagyon finom volt, de a következőt megpróbálom leveles tésztával.

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...