2010. június 9., szerda

Paradicsomos töltött káposzta


Hozzávalók:
80 dkg vegyes darált hús
15 dkg rizs-nyersen
1 nagyobb fej káposzta(vagy 2 kisebb) -érdemes olyat venni ami lazább
1 liter paradicsomlé vagy 1 üveg sűrítmény felhígítva
1 tojás
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, csombor, kapor, 30 dkg tejföl

Elkészítése:

A káposztát ecetes vízben feltesszük főni,ahogy puhulni kezdenek a levelek,óvatosan sorban leválasztjuk őket-a torzsánál kezdve és elvágva az eret könnyebb.A középső részt összedaraboljuk.A rizst a hússal,tojással összedolgozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, kevés pirospaprikával.
A levelek közepéből a vastag eret kivágjuk, a leveleket megtöltjük, fazékba vagy lábasba sorakoztatjuk a vágott káposztát az edény egyik felébe rakjuk, így könnyebb majd kiszedni a töltelékeket. 
A paradicsomlét ráöntjük,megsózzuk picit majd annyi vizet töltünk rá,hogy éppen elfedje a töltelékeket. A tűzhelyen kis lángon megfőzzük. A leve besűrűsödik, se rántás, se liszt nem kell bele.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztos, hogy 4 kg káposzta kell??

Jutka írta...

Köszi, hogy szóltál..az Erdélyi konyhába küldtem be a receptet ami 10 személyre szólt, nem vettem észre :)

Vicuska írta...

Szinte ugyanígy készítem, csak nem teszek bele tojást, anélkül is összeáll a töltelék, ha jól kidolgozzuk. Az apróra vágott káposzta alá félrerakott füstölt szalonna bőrét rakom, legalulra. Jó kis füstölt ízt kölcsönöz a töltött káposztáknak!

Krémsajtos máktorta

Hozzávalók: a piskótához: 25 dkg darált mák, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak sütőpor; a kré...