2010. szeptember 30., csütörtök

Chilis bab

A chili con carne, vagyis chilis bab egy közkedvelt, mexikóinak tartott étel. Könnyen elkészíthető, kiadós és ízletes, jól tárolható, hűthető, fagyasztható, saját szájízünk szerint kedvre ízesíthetjük, és sokféleképpen használhatjuk fel. Ideális étel egy baráti összejövetelre, családi bulira is. Ahány szakács, annyi verziója létezik.
Hozzávalók: 
  • 50 dkg darált hús (sertés+marha)
  • 35 dkg tarkabab
  • 3 fej hagyma
  • 1 leveskocka
  • 1,5 dl étolaj
  • pirospaprika, bors
  • chili fűszerpaprika
  • oregano
  • vegeta
  • 2 kis sűrített paradicsomkonzerv
  • 1 doboz kukoricakonzerv

Elkészítése:
Előző este beáztatjuk a babot. Főzés előtt egy órával összekeverjük a darált húst a paprikával, a vegetával és a borssal.
A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az előzőleg bekevert darált húst, oregánoval és chilivel ízesítjük. Ha kicsit átfőtt, felöntjük a leveskockából készített alappal, kissé összefőzzük, majd hozzáadjuk a babot. Az elfőtt lét a sűrített paradicsom és víz keverékével pótoljuk.
Amikor a bab megfőtt, hozzáadjuk a kukoricát és sűrűn kevergetve lefőzzük a levét.
Kenyérrel fogyasztjuk, kitűnő borkorcsolya (száraz fehér bor illik hozzá).

4 megjegyzés:

zsuzsiga írta...

Meglepetes var rad nalam:)!

Juci írta...

Annyira tetszik , hogy még a héten elkészítem. Puszi!

Nelli írta...

Ez az egyik kedvenc ételünk.:-)
Köszi, hogy olvasol!

Seer Laci írta...

Kreatív Blogger Díjat kaptál! http://laszlo-seer.posterous.com/kreativ-blogger-dijat-kaptam-nem-is-egyet-ket

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...