2010. szeptember 16., csütörtök

Mákos szilvás gombóc

Különlegesebbé tehetjük a szilvás gombócot, ha nem pirított morzsába forgatjuk, hanem mákkal vonjuk be. Ebben az esetben 12 dg darált mákot keverjünk össze 10 dg cukorral, és egyenletesen szórjuk rá a fakanállal átforgatott gombócokra. Aki nem szereti a mákot, használhat helyette darált diót is.

Hozzávalók:
      • 0,5 kg burgonya (megfőzve, hámozva)
      • 0,5 kg liszt,
      • 2 kanál zsír
      • 2 tojás
      • só,
      • 75 dkg szilva
      • cukor, 
      • fahéj,
      • 15 dkg mák
      Elkészítése: 
      A burgonyát héjában megfőzzük. Még forrón meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. 
      Összegyúrjuk a liszttel, zsírral, sóval és a tojással. Ha már tudunk dolgozni vele, a masszából kb. evőkanálnyi adagokat szaggatunk le, gombóccá formáljuk, mélyedést csinálunk bele, beletesszük a szilvákat, bevonjuk a masszával és ismét kerek gombóccá formázzuk.
      Csak magvaváló szilvát vegyünk, mossuk tisztára, magozzuk ki, és a mag helyébe egy kevés törött fahéjat és egy kockacukrot tegyünk.
      A vizet felforraljuk, megsózzuk, a gombócokat belerakjuk és kifőzzük.
      Főzés közben nagyon óvatosan keverjük meg, hogy a gombócok ne ragadjanak a fazék aljára. Nagyon gyorsan megvannak, ha feljönnek a víz tetejére már szedhetjük is ki őket és mehetnek hempergőzni a cukros mákba vagy a pirított zsemlemorzsába.

      7 megjegyzés:

      Névtelen írta...

      A hozzávalókból kimaradt a zsír mennyisége, mennyit teszel bele?

      Jutka írta...

      Bocsi de beírtam, hogy 2 kanál zsír kell bele :)

      Bianka írta...

      Eszméletlen jól néz ki

      Dia írta...

      Csodásan néz ki!

      Ottis írta...

      Gyönyörű látvány!

      Ildy írta...

      Szuper ötlet ez a mák! Megjegyzem.

      Vicuska írta...

      De finom lehet mákkal!

      Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

      Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...