2010. szeptember 15., szerda

Szilvás lepény



Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejszín

az öntethez:
  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 50 dkg szilva (vagy bármilyen gyümölcs)
  • dió vagy mogyoró
  • 1 ek fahéjas porcukor


Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, összedolgozzuk, de nem gyúrjuk. Félórára berakjuk a hűtőbe. Utána kinyújtjuk akkorára, hogy a formába rakva pereme is legyen. A formát  kivajazzuk, a tésztát beleterítjük. Villával megszurkáljuk, majd megszórjuk vékonyan darált dióval vagy mogyoróval.
Tetejére bármilyen szeletelt gyümölcsöt rakhatunk. A szilvát kettőbe vágjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral és a tésztát egyenletesen megrakjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és a szilvára öntjük. Előmelegített sütőben sütjük kb. 30-40 perc.


2 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon guszta lett!!!

Bianka írta...

Nagyon guszta, igazán finom

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...