2010. június 30., szerda

Erdélyi Gasztroblogger csapatépítő terápia


Életem első Gasztroblogger-találkozóján vettem részt hétvégén Dévától kb. 25 km-re Nagyágon, ahová  a Corvin kiadó tulajdonosa Varga Károly  és felesége hívott meg bennünket erdélyi gasztro bloggereket, mindannyian írogatunk az Erdélyi konyha folyóíratba.


Nagyon izgultam, hogy közbejön valami és nem tudok elmenni ahol csillogó szemű vidám emberek együtt főznek és jól érzik magukat. Az internet nem elidegeníti, hanem összehozza az embereket, olyanokat akiknek van valami közös érdeklődési körük, soha nem ismerkednének meg az internet nélkül, legalábbis ez a találkozó nem jött volna létre.
Meglátogattuk a kiadót meg a nyomdát, megismerkedtünk az ott dolgozó kollégákkal, büszkén tartottam a kezemben az Erdélyi Konyha legújabb lapszámot.

Túlélő csomag a vendéglátónknak, amelyben általunk készített finomságok kerültek a kosárba :)


Beszéltünk sok mindenről:  gyereknevelésről, oktatásról, családról és természetesen főzésről.

Ajándékot kaptunk

Jó tanácsokkal látott el bennünket Áron a profi fotós, figyeljünk az összhatásra, a háttér ne vonja el a figyelmet az ételről, ahogy a túlzsúfoltság, vagy a háttérben levő élénk színek se. Egy-két, az ételhez illő kiegészítő jól jöhet, de ne vonja el a figyelmet a témáról. Legyen meg az összhang, főszabály itt is: a kevesebb néha több! bár azt szerintem mindenki saját bőrén (azaz a gépén) megtapasztalhatta már, hogy a forró ételből felszálló gőz bepárásítja az optikát,viszont addig nem érdemes várni, még az étel annyira lehűl, hogy megbőrösödik és ezzel gusztustalanná válik.

Alíz felkészítőt tartott, hogy mire figyeljünk az újságíráskor. 

Nagyon sokat tanultam a lányoktól az ételek amiket készítettek, fantasztikusak voltak, jó volt társítani a blogokat az arcokhoz.

Íme a menü :
Pénteki vacsora -Sedith vezénylésével tábortűz mellett, amelyről a fiúk gondoskodtak rablópecsenyét 
és zöldséges nyársat sütöttünk, ami mellé Sedith

Paradicsom salsa -t  készített.


Vacsora mellé Caipirinha








+ a reggelihez 






Antónia bemutatót tartott


Szombat reggeli - Excalibur saláta


és hagymasaláta pirítóson az utóbbit Hajnalka sütötte














Szombati estebéd, mivel senki nem volt éhes így 6 órakor ebédeltünk, Alíz által készített tárkonyos Bográcsgulyást,


majd Edó isteni Malakov tortája, így az általam beígért ananászos csirkére nem került sor :)



Vasárnap reggeli -Ottis kencéi, babpástétom és halas kence








Vasárnap ebéd -Karcsi sütött nekünk steak-et és miccset, amelyből az útra is csomagoltunk.


A magam részéről örülök, hogy ott voltam, nagyon sok élményben volt részem, sokat tanultam, köszönet a Varga családnak.

2010. június 21., hétfő

Csülkös körömpörkölt bográcsban

  Hozzávalók: 1.5 kg sertéscsülök és - láb, 10 dkg zsír vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házi paprika, 1-1 ek paprikapüré és paradicsompüré, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, köménymag, só, 1 dl. vörösbor.
 
 A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleteszem a leperzselt, megkapart, négyfelé vágott körmöket és a csülköt. Sózom, paprikázom, beleteszem a püréket és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát és a bort. Puha kenyérrel vagy petrezselymes krumplival tálalom.

2010. június 15., kedd

Ananászos sült csirkemell


Hozzávalók:
2 db filézett csirkemell, 1 doboz ananász konzerv, 25-30 dkg trappista sajt, 2 kanál olívaolaj, só vagy csirkefűszer.
Elkészítése:
 A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, grillen mindkét oldalát megpirítjuk, majd egymás mellé tepsibe rakjuk. A tetejére halmozzuk a szeletelt ananászt és a sajtot, majd 10-15 perc alatt közép meleg sütőben megsütjük. Akkor a legfinomabb, ha egy kicsit a sajt megpirul.

2010. június 9., szerda

Kókuszos szelet

Sütemények Ballagásra

Diós krémes 
Kókuszos szelet amelyet Alíztól  tanultam :)
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak sütőpor, 3 evőkanál tej, 2 kanál kakaó, csipetnyi só; a töltelékhez: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 5 kanál víz, 2 tasak vaníliacukor, 20 dkg kókuszreszelék, illetve néhány kanál finom savanykás íz; a mázhoz: 4 tojássárga, 16 dkg porcukor; kókuszreszelék.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk - ruganyos, könnyen gyúrható tésztát kell nyernünk. Ezután két egyforma lapot nyújtunk belőle. Az egyiket egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, megkenjük finom ízzel majd ráhalmozzuk a kókuszos tölteléket. Ezt úgy készítjük, hogy a tojásfehérjékhez hozzáadjuk a vizet és cukrot, majd kemény habbá verjük, amibe lazán belekavarjuk a kókuszreszeléket. Nos, amint szépen elegyengettük a kókuszos tölteléket a tészta tetején, befödjük a másik kakaós lappal, villával megszurkáljuk a tetejét, majd előmelegített sütőbe tolva készre sütjük. Amíg sül, a tojássárgákat a porcukorral habosra kavarjuk, majd azon melegében a készre sült tésztára kenjük. Végül megszórjuk kókuszreszelékkel. Miután kihűlt, a tepsiben vágjuk fel.

Kukoricás csirkepaprikás recept

Hozzávalók:
3 db egész csirkecomb , olaj , hagyma , só , ételízesítő , pirospaprika , liszt, tejföl, 1 doboz kukorica konzerv, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A hagymát kockára vágjuk, megpirítjuk olajban. Ha megpirult pirospaprikát belerakjuk. Majd beletesszük a csirkecombokat, sózzuk, ízesítjük és megfőzzük. Ha megfőtt, akkor habarást készítünk, beletesszük a lecsepegtetett kukoricát, belefőzzük. Megszórjuk petrezselyemzölddel, tálaljuk forrón, nokedlivel, tésztával rizzsel vagy krumplival.

Kapros túrókrém recept


Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
5 dkg vaj
1 dl tejföl
1 csokor kapor
1 csokor metélőhagyma

Elkészítése:
A túrót egy villa segítségével összetörjük, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a metélőhagymát és a kaprot. Az egészet összekeverjük, majd sóval ízesítjük. A hűtőbe tesszük, és állni hagyjuk kb. 1 órát, majd a paprikákat (zöldségeket) megtöltjük.

Körözött paprikába töltve

Hozzávalók:
40 dkg. túró, 20 dkg. vaj, só, csipetnyi őrölt kömény, 5 g. paprika, 5 dkg. reszelt vöröshagyma, 8 db. nagy paprika.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, habosra keverjük. A paprikákat kicsumázzuk, kettévágjuk és habzsák segítségével a körözöttet beletöltjük. Jól lehűtve póréhagymával tálaljuk.

Paradicsomos töltött káposzta


Hozzávalók:
80 dkg vegyes darált hús
15 dkg rizs-nyersen
1 nagyobb fej káposzta(vagy 2 kisebb) -érdemes olyat venni ami lazább
1 liter paradicsomlé vagy 1 üveg sűrítmény felhígítva
1 tojás
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, csombor, kapor, 30 dkg tejföl

Elkészítése:

A káposztát ecetes vízben feltesszük főni,ahogy puhulni kezdenek a levelek,óvatosan sorban leválasztjuk őket-a torzsánál kezdve és elvágva az eret könnyebb.A középső részt összedaraboljuk.A rizst a hússal,tojással összedolgozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, kevés pirospaprikával.
A levelek közepéből a vastag eret kivágjuk, a leveleket megtöltjük, fazékba vagy lábasba sorakoztatjuk a vágott káposztát az edény egyik felébe rakjuk, így könnyebb majd kiszedni a töltelékeket. 
A paradicsomlét ráöntjük,megsózzuk picit majd annyi vizet töltünk rá,hogy éppen elfedje a töltelékeket. A tűzhelyen kis lángon megfőzzük. A leve besűrűsödik, se rántás, se liszt nem kell bele.