2010. augusztus 30., hétfő

Spongyabob torta

A piskótához: 11 tojás, 22evőkanál cukor, 22 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag sütőpor,citromlé, 11 kanál víz.
A krémhez: 40 dkg tortabevonó, 40 dkg tejszín, 3 dkg vaj.
A bevonáshoz: 10-15 dkg lágy margarin, kb. 60 dkg fondant (egyszerű fehér fondant megfestve)

Elkészítése:
Legelőször a fondantot készítjük el, hogy legyen ideje állni is. Akár előtte 1-2 nappal is elkészíthető.  
A piskóta hozzávalóiból két darab hattojásos piskótát sütünk: egy kakaósat és egy simát.
A krémhez és glazúrhoz a tejszínt lassú tűzön felmelegítjük, hozzákavarjuk a tortabevonót (én ehhez is sima étcsokit használtam, nem bevonót), belekavarjuk  a vajat.
A krémet kihűtjük, majd mixerrel felverjük.
A piskótákat kettévágjuk, majd a lapokat meglocsoljuk sziruppal és a krémmel megtöltjük.




Fondantot készítettem, borítottam-közben jó sokat bosszankodtam, mert semmi nem akart sikerülni és a végeredmény egy nem túl tökéletes, de mindenképpen felismerhető SpongyaBob lett.

A torta a 4 éves keresztfiamnak Zoltánnak készült :)

2010. augusztus 19., csütörtök

Csirkés penne gombával és kukoricával


--> --> -->


Hozzávalók:
50 dkg penne tészta vagy makaróni, 1 csirkemellfilé , 20 dkg gomba,  fél doboz kukoricakonzerv, 1 vöröshagyma,  kevés olaj,  5 dkg vaj,  5 dkg liszt,  7 dl tej,  só,  bors,  szerecsendió, oregánó,  reszelt sajt (parmezán, mozzarella, füstölt stb).
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk. A kukoricát lecsöpögtetjük, a hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük. A csirkemellfilét apró csíkokra/kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. Forró olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, aztán mehet rá a gomba. Sózzuk, borsozzuk, megpároljuk. Ha puha, kiszedegetjük, megint egy kis olajat öntünk a serpenyőbe és megsütjük benne a csirkekockákat. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, halvány barnára pirítjuk és mehet bele lassan, fokozatosan a tej. Közben egy kézi habverővel állandóan kevergetjük. Addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Ekkor jön az összeállítás. Egy kisebb szögletes tepsi aljára csurgatunk a besamelből, rárakunk egy sor kifőtt tésztát, megint kevés mártás, majd megszórjuk kukoricával, gombával, csirkével, sajtot morzsolunk rá. Újabb tészta, besamel, töltelék. A tetejére megint besamel és reszelt sajt kerül. Mehet a sütőbe, 180 fokon sütöttem kb. 20-30 percig, először fólia alatt, majd a végén anélkül, hogy a sajt megpiruljon.
 

2010. augusztus 18., szerda

Ecetes uborka


Az uborkákat körömkefével megsikáljuk, majd leöblítjük. A kaprot, csombort, zellerzöldet az üveg aljára tesszük, majd az uborkákat szorosan az üvegbe állogatjuk. A tormát és a fokhagymákat az uborkák közé dugdossuk. Végül beleszórjuk a mustármagot, a borsot és a babérlevelet. Egy ilyen üvegbe kb. 2-3 dl lé kell, ezt langyosan rámerjük és a fedőt szorosan rátekerjük.

Ecetet forralunk (9%) két és félszer annyi vízzel, mint az ecet, sót(én mindig megmérem a cukros ecetes levet, ahány liter lé van annyi kanál sót teszek bele), borsot, babérlevelet és bőven cukrot teszünk bele, általában 1 dl ecethez 10 dkg cukrot szoktam tenni.

 Az ecetbe beledobunk annyi uborkát, amennyi a tetején kényelmesen elfér, hagyjuk egyet-kettőt fordulni benne, máris kiszedjük lyukas kanállal és az üvegekbe rakjuk.
Az uborkának nem kell felforrnia, csak éppen kissé megabálódni az ecetben.
Amikor az összes uborka kifőtt, az ecetet ismét felorraljuk és ráöntjük. Lekötjük és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Fordított rántott hús

Hozzávalók: 
csirke-vagy pulykamell, zsemlemorzsa, tojás, só.
Elkészítése:
A hússzeleteket megsózom és lassan ütögetve annyi zsemlemorzsát klopfolok bele, amennyit csak felvesz. Ezt úgy csinálom, hogy a deszkára folpack fóliát teszek, erre zsemlemorzsát szórok, majd rá a hússzeletet, megint zsemlemorzsát, majd újabb fóliát és azon keresztül klopfolom. Így kevesebb zsemlemorzsa szóródik, szét a pulton. A tojásokat felverem, sózom, beleforgatom a morzsás szeleteket és a rántott húshoz hasonlóan megsütöm.

2010. augusztus 13., péntek

Szerkesszük együtt az Erdélyi Konyha Kalendáriumát! - Ne maradj ki belőle!

Kedves főzőnaplót, gasztroblogot vezető Kollégák/Kolléganők, Gasztrobloggerek!

Amint már értesültetek róla, az Erdélyi Konyha szerkesztő-csapatának megjelent az első szakácskönyve Fél óra és tálalva!címen a Corvin Kiadó gondozásában. A továbbiakban Alíz felhívását olvashatjátok új terveinkre vonatkozóan!

”Most újabb könyv kiadására készülünk, év végére meg szeretnénk lepni Kedves Olvasóinkat az Erdélyi Konyha Kalendáriumával.

Ezt egy A5-ös formátumú, színes kivitelű, 400 oldalas könyvnek képzeltük el, amiben az év minden napjára ajánlunk egy receptet a Kedves Olvasónak. Ehhez kérjük a Ti segítségeteket.

Magyarán: küldjetek válogatást a blogjaitokon már megjelent receptekből, fáradozásotokat Erdélyi Konyha Kalendáriummal honoráljuk.

Erdélyi Konyha Kalendárium projektben való részvételi feltételek:

1. A recepteket küldő blogger: a) - állandó lakhelye Erdély (Románia) területén van;
b) - erdélyi gyökerekkel rendelkezik (magyarán: van legalább egy erdélyi hozzátartozója);
c) - járt Erdélyben, vannak itt barátai, illetve blogján lévő beszámolóval tudja ezt bizonyítani;
d) - becsületszóra megígéri, hogy egy éven belül Erdélybe látogat és a látogatást követően blogján képes beszámolóval bizonyítja, hogy ez meg is történt.


2. a beküldött receptek lehetnek, előételek, saláták, hidegtálak finom falatjai, levesek, főételek és desszertek;

3. olyan recepteket fogadunk el, amelyek már megjelentek az illető gasztroblogger blogján és ezt linkkel bizonyítja, de nyomtatásban sehol nem jelentek még meg;

4. a receptleírások többes szám első személy kijelentő módban legyenek megszövegezve;

5. külön fájlban a receptleírás mellé 1-2 fotó is legyen mellékelve lehetőleg nagy felbontásban (ha megőriztétek a régi felvételeket), de legalább a blogon megjelent nagy képméretben (ez még hasznosítható minőségromlás nélkül), és ha lehet, ne legyen rajta vízjel;

6. a levélben amelyben külditek a recepteket legyen feltüntetve a link is, amelyről nyílik az illető ételleírás (ha ott a kért módon van megszövegezve a leírás, elég a link is szövegfájl nélkül, de a külön csatolt fotót megköszönnénk);

7. a levélben kérjük feltüntetni, hogy az adott receptet melyik hónapra javasoljátok, mert téli napokra téli, nyáriakra pedig nyári ételeket akarunk ajánlani a hozzátartozó étvágygerjesztő fotóval együtt;

8. egy levélben több receptet is küldhettek azerdelyi.konyha@gmail.com címre, a levél tárgyának (subject) kérjük feltüntetni: "Kalendárium-projekt";

9. beküldési határidő: augusztus 31., és a mai naptól kezdődően lehet küldeni a recepteket. Na most tudom, hogy ez egy nagyon szoros határidő, de figyelembe véve azt, hogy nem kérünk teljesen új recepteket, nem kell költenetek új ételek megfőzésére, illetve minimális időt kell fordítanotok arra, hogy egy-két levélben elküldjétek el nekünk az általatok javasolt recepteket, úgy véljük, hogy ez a feltétel teljesíthető.

10. a recepteket a beérkezés sorrendjében vesszük figyelembe és mivel ennek a könyvnek is végesek a keretei 365 beküldött receptnél megvonjuk a határt. Magyarán, minél előbb küldöd a receptjeidet fotókkal együtt, annál biztosabb, hogy benne leszel a kalendáriumban. De azt mindenkinek jelezni fogjuk, hogy hány receptje és melyikek jelennek meg a kalendáriumban. Itt jegyeznénk meg, hogy előnyben a magyar nevű receptek, pl. cheesecake helyett sajttorta, illetve azok, amelyek ízharmóniájukban illeszkednek a magyar konyhába.

11. a honorárium egységesen mindenkinek Erdélyi Konyha Kalendárium, de progresszív módon vehet át a projektben résztvevő többet vagy kevesebbet az alábbiak szerint:

a) 10 db kalendárium illeti - aki az év minden hónapjára (januártól decemberig) ajánl 4 (négy) receptet, vagyis minden hónapra egy előétel/salátaféleséget, egy levest, egy főételt és egy desszertet - ez összesen 4x12 = 48 recept;
b) 8 db kalendárium illeti - aki legalább 36 receptet küld a fenti lebontásban;
c) 6 db kalendárium illeti - aki legalább 24 receptet küld a fenti lebontásban;
d) 3 db kalendárium illeti - aki legalább 12 receptet küld a fenti lebontásban;
e) 1 db kalendárium illeti - aki 5-10 bármilyen kategóriájú receptet küld;

12. a beküldött recepteket az Erdélyi Konyha szerkesztői dolgozzák fel, velük lesztek e-mail kapcsolatban a szerkesztés ideje alatt, nekik kell majd elküldenetek a postai címeteket, hogy a kiadó december végéig mindenkinek postázhassa a honoráriumként járó kalendáriumokat.
13. A receptközlők neve, illetve blogjának neve és címe a kalendárium függelékében megjelenik, de a receptek küldője döntheti el, hogy teljes nevével óhajt megjelenni a Receptközlők lajstromában, vagy megőrzi névtelenségét, vagyis csak a blogja nevével és címével jelenik meg. Ezt majd mindenki egyeztesse azzal a szerkesztővel, akivel tartja a kapcsolatot.

Kalendáriumra fel! Jó munkát! És mostantól kezdve várom a recepteket

Jánossy Alíz, az Erdélyi Konyha főszerkesztője”

2010. augusztus 11., szerda

Fasírt paradicsomszósszal


Fasírt
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús,3 db szikkadt zsemle,tej,3 tojás,1 kisebb vöröshagyma,zsír,bors,só, fokhagyma petrezselyem, pirospaprika
A hagymát kis kockákra vágom, és kevés zsíron megfonnyasztom. A zsemléket  beáztatom tejbe,  majd jól kinyomkodom, végül az elhabart tojásokkal, valamint a hagymával együtt a húshoz adom. Sózom, borsozom ( ízesítem még zúzott fokhagymával, vágott petrezselyemmel, vagy őrölt pirospaprikával). A masszát jól össze dolgozom, apró fasírtocskákat formálok. A fasírtokat bő forró zsiradékban (félidőben átfordítva, s esetleg fedő alatt) pirosra sütöm. 
 Krumplipürével és paradicsom szósszal tálalom.

Paradicsomszósz
Hozzávalók:
2 ek. olaj, 1 púpozott ek. liszt, 2 dl paradicsomlé vagy 2 ek püré , 1 dl húsleves vagy ha nincs leveskockát megfőzünk egy kevés vízbe és azzal töltjük fel a rántást, 2-3 ek. cukor, babérlevél.
Elkészítése: A lisztet az olajon megfuttattam és felöntöttem a húslével, amivel simára kavartam.  A paradicsomlevet is hozzáöntöttem a lisztes masszához és együtt is simára kavartam, beledobtam a babérlevelet és kb. 5 percig forraltam. Ezután került bele a bors és a cukor, még pár percig forraltam, míg mártás sűrűségű nem lett.

Citromtorta sütés nélkül, Ottis receptje megjelent az Erdélyi Konyhában

Nyári üdítő finomság, a recept Ottisnál, nagyon egyszerű elkészíteni, elronthatatlan ugyanakkor abbahagyhatatlanul finom! 
Én normál citrommal készítettem és azzal is nagyon finom, érdemes kipróbálni :)

2010. augusztus 9., hétfő

Pityókafesztivál 2010- Csíkszereda


 
Erdélyi Konyha főboszorkái által, válogatott disznyóságokból kotyvasztott, bűbájjal fűszerezett, bikkfaszénen ércüstben rotyogtatott zöldfuszulykás pityókatokán


Fel turbózva 50 literes üstbe :)
Hozzávalók: 20 dkg füstölt tarja, 60 dkg zöldbab (konzerv is lehet), 40 dkg burgonya, 8 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 1 póréhagyma (10 cm hosszú), 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 dl tejföl, só.
Elkészítése: A nagyon száraz füstölt húst előző nap áztassuk be. Egyébként vágjuk kockára, és a durvára vágott póréhagymával együtt tegyük a bográcsba, amelyben előzetesen kissé kiolvasztottuk a kockára vágott szalonnát. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje és főzzük a húst félpuhára. Ekkor tegyük bele a kockára vágott burgonyát, fokhagymakrémet, majd 15 perc múlva a konzerv zöldbabot. Egészítsük ki még kevés vízzel és forraljuk össze, sózzunk utána, ha szükséges. Tálalás előtt keverjük bele a tejfölt. Ha friss zöldbabbal készítjük, akkor még a burgonya előtt tegyük bele a bográcsba.

Alíz az Erdélyi konyha főszerkesztője bővebben beszámol itt! 
Enélkül nem indul :)
Alíz oktatja a fiúkat...vajon mire???

Beállt a sor, viszik mint a cukrot.
Emléklap

Megjelent az első szakácskönyvünk amelyet a Corvin Kiadó adott ki, kapható az újságárusoknál. Bővebben a könyvről Edó-nál olvashattok.

2010. augusztus 2., hétfő

Málnaturmix


Hozzávalók:
50 dkg málna, 15 dkg porcukor, 1,5 liter tej.
Elkészítése:
A megmosott málnát turmixgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a tejet, majd simára keverjük.

Málnás Malakov torta Edó receptje

A recept Edó-tól származik :)

Hozzávalók:

  • 35 dkg babapiskóta
  • kb. 2 dl feketekávé (rummal)
  • 250 g tejszín
  • 50 dkg mascarpone
  • 500 g joghurt
  • 10 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 15 g zselatin por (vagy 5-6 lap)
  • málna (v. más gyümölcs)
  • díszítéshez mentalevél
Elkészítése:

A mascarponét a joghurttal(1-2 dl kivételével) és a kétféle cukorral kikevertem.
A félretett joghurtba belekavartam a zselatinport és lassú tűzön melegítettem (forralni nem szabad!!).
A tűzről levéve hozzákevertem a többi krémhez. A tejszínt kemény habbá vertem, ezt is lazán a krémbe forgattam.
Egy tortaforma karimáját tálra állítottam (26 cm). A babapiskótákat a kávéba mártottam (éppen csak, nehogy elázzanak), sűrűn egymás mellé fektettem a tálon (hosszában).
Rákentem a krém negyedét, majd egy sor babapiskótát (minden második sorba), málnával körberaktam.
Ismét megkentem krémmel, majd ismét babapiskóta, most éppen az ellenkező sorba, hogy ne legyenek egymás fölött.
Rákentem a maradék krémet és hűtőbe állítottam pár órára.
Mikor majdnem megszilárdult, málnaszemekkel  díszítettem.

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...