2011. január 20., csütörtök

Cseh pörkölt (Cesky Gulas)



Hozzávalók:

1 kg marhalábszár, 5 fej közepes vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 l hideg víz (+ pótláshoz), 3-4 kávéskanál őrölt kömény, só, 6-8 teáskanál őrölt bors, pár szem egész feketebors, 4 egész babérlevél, 1/4 teáskanál szerecsendió(őrölt), 1,5 evőkanál Piros Arany (csemege), 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1/4 teáskanál majoránna.

Elkészítése:
A kockákra vágott vöröshagymát az olajon pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a 2 centis kockákra vágott marhahúst. Pirítsuk közepes lángon, ameddig a hús levet enged, majd szórjuk rá a pirospaprikát. Úgy 10-15 másodpercig kavargassuk, majd öntsük fel a vízzel. Vigyázzunk, hogy ne várjunk túl sokat a felöntés előtt, mert ha odakap a paprika, az keserűvé teheti az ételt! Kavarjuk össze, majd adjuk hozzá az őrölt köményt és az őrölt borsot. Ízlés szerint használhatunk kevesebbet, mert ennyi borssal bizony kicsit csípős lesz, de éppen ez a jó benne.
Keverjük el, majd fedő alatt főzzük úgy negyed órát. Nagyon fontos, hogy a főzés alatt végig figyeljünk a víz pótlására. Kis adagokban (1 dl) adjuk hozzá, és figyeljünk, hogy ne híguljon fel túlságosan. A cél egy kicsit folyós, de azért sűrű állapot elérése, amibe aztán jó lesz mártogatni a knédlit.
Ezután tegyük bele a babérleveleket, az egész borsot és a kézzel morzsolt koriandert, és alaposan keverjük össze. Főzzük további 10 percet, majd mehet bele az őrölt babér és a szerecsendió. Ezután adjunk hozzá még 1,5 evőkanál csemege Piros Aranyat, és 1 gerezd fokhagymát.
Főzzük így még 1 órát, majd öntsünk bele kb. fél dl száraz vörösbort. Tegyük vissza a fedőt, majd néha kavargatva, a vizet időnként pótolva főzzük addig, amíg a hús megpuhul. Ha kész,
adjunk hozzá még egy kevés majoránnát. Keverjük meg, és máris tálalható. Knédlivel tálaljuk.

4 megjegyzés:

Ildy írta...

Hát bors az van benne tisztességes mennyiséggel!:) De jó lehet knédlivel, ezer éve nem ettem!

trendo írta...

Valóban, ennél a kajánál a legfontosabb a szaft megfelelő állaga. :)

autumn írta...

Kedves Jutka! Nagyon örülök Neked a blogomon! Én is benéztem Hozzád és az a sörös pörkölt levett a lábamról!...:))))
Üdv,
Kutya és Konyha

Viki írta...

Engen is lenyügöznek az ételeid, de most egészen másért jöttem :)

légyszives nézz be hozzám (is)

http://vikkokucko.blogspot.com/2011/01/dij-eso.html

a Neked szánt meglepit a fenti linken találod meg.