2011. február 23., szerda

Szentgyörgyi mákos palacsinta

A recept az Erdélyi Konyha falinaptárában jelent meg, már nagyon rég kinéztem magamnak, nagyon finom érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
a tésztához: 15 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 dl tej, 1-1,5 dl szódavíz, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só;
a töltelékhez : 1 dl tej, 15 dkg darált mák (aki a mákot nem szereti készítheti dióval is), 10-12 dkg porcukor;
az öntethez: 2 dl tej, 2 tojás sárga, 1 zacskó vaníliás cukor; a tetejére 2 tojásfehérje, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, kevés kristálycukor.
Elkészítése:
Először megkeverjük a palacsintatésztát. A felvert tojást, a tejet és a lisztet annyi szódavízzel keverjük össze, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd csipetnyi sóval ízesítve 10 percig pihentetjük. Ezután szép vékony palacsintákat sütünk a masszából. A töltelékhez a tejet felforraljuk, belekeverjük a darált mákot és a porcukrot, majd langyosra hűtjük. Ezzel megkenjük a palacsintákat és egyenként szorosan felcsavarva, kis darabokra vágjuk. Egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé állítgatjuk a kis palacsintahasábokat. 
Az öntethez a tojás sárgákat simára keverjük a vaníliás cukorral és a tejjel, majd rálocsoljuk a tésztára. Forró sütőben addig sütjük, amíg az összes folyadékot be nem szívja. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a kristálycukorral meg a sárgabaracklekvárral ízesítjük. A megsült palacsinta tetejére rákenjük az ízesített habot, és csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a hab rászárad a tetejére.

15 megjegyzés:

Mónika írta...

nagyon gusztán néz ki!

egycsipet írta...

Ez tényleg nagyon finom lehet! :)

Maria írta...

Hú!! Ez nagyon jó!! Gyönyörű is és biztosan az íze is mesés! Férjem imádja a mákot, biztos meglepem ezzel a finomsággal.

Nelli írta...

Már én is régen kinéztem magamnak, de most, hogy látom elkészítve is, biztosan megcsinálom!:-)

Ildy írta...

Aztadejó!!:)

Ms. Poppy írta...

Ajj, de brutál jól hangzik!:)
Milyen messze is kell érte menni?:P

Éva írta...

Nagyon gusztának néz ki és biztos nagyon finom is.Kifogom próbálni!

Ottis írta...

Ez igen, csuda finom lehet!Jó a fotó!

Bianka írta...

Félelmetes és az összeállítás csúcs

Kati írta...

Ez igen, látványra is szép, gondolom ízre is, és tetszenek a hóvirágjaid!

Jutka írta...

Köszönöm, érdemes kipróbálni. Aki a mákot nem szereti készítheti dióval is :)

Juci írta...

Diósan is szeretem, de mákosan még jobban! Finom! Finom!

mellissina2 írta...

Na ezt megcsinálom,nagyon jól néz ki,és ötletes!!!!és irtó finom lehet!!!

mellissina2 írta...

Kedves Jutka!!

Szuper a blogod!!!!

Vicuska írta...

A párom a vállam fölött már szemezget is ezzel a finomsággal, nagy mákrajongó!

Krémsajtos máktorta

Hozzávalók: a piskótához: 25 dkg darált mák, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak sütőpor; a kré...