2011. március 5., szombat

Májjal töltött sertésdagadó

Hozzávalók:
  • 80 dkg sovány sertésdagadó,
  • 2 zsömle,
  • 1 pohár tej,
  • 4 tojás,
  • 40 dkg sertésmáj,
  • 1 kanál zsír,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • kevés törött bors,
  • 1 csomó zöldpetrezselyem,
  • só.
Elkészítése:
 A sertésdagadót megmossuk, tiszta ruhával megtörölgetjük, majd a két réteg közé az egyik oldalon úgy szúrunk be, hogy nagyobb nyílást kapjunk anélkül, hogy valahol az oldalát kivágjuk. 
A töltelékhez a zsömlét apró kockákra vágjuk, beáztatjuk tejbe. A hagymát finomra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk a megtisztított, kockára vágott májjal, megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a megvagdalt zöldpetrezselymet. Ha kihűlt, hozzákeverünk egy egész tojást, majd az áztatott zsömlét. Az egészet ledaráljuk, ízlés szerint még fűszerezzük. Betöltjük a dagadó nyílásába, és bevarrjuk.
Megsózzuk, mélyebb tepsibe tesszük a megmaradt zsírral, és egyenletes forró sütőben, saját levével locsolva, pirosra sütjük.
Ha megsült, kivesszük, tálra tesszük, s lefedve 20-30 percig szikkadni hagyjuk.
Csak ezután szeleteljük és tálaljuk.
Bármilyen főzeléket adhatunk hozzá, esetleg burgonya köretet és savanyúságot.
Lehet csontos oldalasból is készíteni. Ilyenkor óvatosan kiszedjük a csontokat, kiterítjük, megtöltjük a töltelékkel és összegöngyöljük, vigyázva, hogy a töltelék egyenletesen oszoljék el a húsban, majd összekötözzük, megsózzuk, és úgy sütjük, mint a dagadót.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Maria írta...

Ez is nagyon fincsinek tűnik, csak egy kérdés: sertés, vagy csirkemájat használtál? Üdv. Mari

Chef Viki írta...

:-)

Egy igen-igen hasonló példány hűl a tepsiben nálunk is :-)))

Éva írta...

Nagyon étvágygerjesztő, biztosan jó laktató étel!

Alíz, Erdélyből írta...

Hihi, megcsináltad! És milyen kívánatosra sikerült. :)

Juci írta...

Máj? Akkor jöhet! Ez kombináció egészen jól hangzik! Finom ebéd , azt mondom!

autumn írta...

Kedves Jutka! Köszönöm, hogy szavaztál! Lenne kedved Neked is indulni a 2. fordulóban? Kérlek olvasd el a játék leírását és ha van kedved velünk játszani, jelezd egy hozzászólásban! Várlak szeretettel! :)))
Üdv,
Kutya és Konyha

Nelli írta...

Nagyon, nagyon jól hangzik!Elviszem, ha nem bánod a recit!:-)

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...