2011. március 8., kedd

Somlói galuska

Hozzávalók: 
Eredetileg 3 féle piskóta kellene, én kakaóst és vaníliást készítettem.
Piskóta: 6 tojás, 12 kanál cukor, 6 kanál víz, 1 cs. sütőpor, 1 kanál kakaó, 1 kanál darált dió, 4+3+3 kanál liszt.
Sárga vanília krém: 1 liter hideg tej, 7 kanál cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 2 tojás.
Puncs öntet: 10 dkg mazsola,1,5 dl víz, 7 kanál cukor, 3 kanál rum, reszelt citrom és narancshéj.
Csoki öntet: 2,5 dl víz, 12,5 dkg cukor, 2 kanál kakaópor, 2 dkg vanília puding, 3 kanál rum, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg csoki.
Tejszínhab.
 Elkészítése:
Első lépésben készítsük el az önteteket.
A sárga krémhez keverjük össze a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és egy kevés hideg tejjel. Ezt a masszát felforraljuk és felöntjük, a többi tejjel majd sűrűre főzzük.
A tojásfehérjét felverjük, kemény habbá majd hozzáadjuk a sárga krémhez és fakanállal összekeverjük.
A puncs öntethez: A cukrot a vízzel fölforraljuk, levesszük a tűzről és minden hozzávalót belekeverünk.
A csoki öntethez fölforraljuk a vizet a cukorral és a vaníliás cukorral , majd levesszük a tűzről. A vanília pudingot és a kakaót kevés vízzel elkavarjuk, ráöntjük a forralt cukrot, kissé összefőzzük és belekavarjuk a csokit, majd mikor kihűlt a rumot.
Ezután megsütjük a piskótatésztát.
A tojások fehérjét felverjük kemény habbá, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, és a sütőport, majd addig verjük, amíg kemény hab nem válik belőle. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját egyesével, összekeverjük, és három részre osztjuk a tésztát. Az egyikbe 4 kanál lisztet a másikba 3 kanál lisztet és 1 kanál kakaó port, míg a harmadikba 3 kanál lisztet és 1 kanál darált diót keverünk.
A piskóta akkor lesz szép magas és levegős, ha a lisztet magasból beleszitáljuk a tésztába. Egymás után a piskóta lapokat megsütjük, kb. 10 perc alatt, mert nem lesz túl vastag. Ha a piskóta kihűlt, tepsibe tesszük, és elkezdjük rétegezni.
Egy piskóta lap, erre jöhet kevés rumos öntet, kevés vanília krém, durvára vágott dió, majd így tovább. A végén leöntjük csoki öntettel és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

5 megjegyzés:

Titi írta...

Áh, imádom!!! :)

családi tűzhely írta...

Csatlakozom, én is odavagyok érte:)

Bianka írta...

Nekem még jöhetne is :)))

Ottis írta...

Én is nagyon szeretem!

Kati írta...

Nagyon szeretem, utoljára nagynéném készített nekünk, pár hete, én még sosem készítettem. Nagyon guszta lett.

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...