2011. május 15., vasárnap

Vajas croissant

Már egy jó ideje készültem megsütni ezt a csodálatos kiflit. A receptet a Nosalty oldalon találtam, látom ugyanaz mint ami Limaránál is megjelenik, mivel nem tudom melyik az eredeti, így mindkettőt belinkelem, nem is olyan bonyolult mint amennyire annak tűnt elsőre, érdemes megsütni :)

Hozzávalók:
  • 75 dkg liszt
  • 1 pohár joghurt vagy kefír
  • 2 dl tej
  • 1 kiskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára. Ezután vágjuk 8 egyforma részre, majd mindet kinyújtjuk kör alakúra jó vékonyra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és 7 egyenlő kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adag vajat, rátesszük a következő lapot, erre jön megint vaj, így tovább lerétegezzük amíg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kettőbe vágjuk és kinyújtjuk, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16-20 cikkre vágjuk.Feltekerjük őket, majd sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsire rakjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, majd reggel tojással lekenjük és hideg sütőben kezdjül el sütni. Ha nem éjszakáztatjuk, akkor hagyjuk őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek az előmelegített sütőbe.
Tölthetjük bármilyen lekvárral vagy csokival is, esetleg megszórjuk reszelt sajttal így nagyon finom sörkorcsolya.

6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta, megtudnék most enni mondjuk vagy 2 db.Többet csak azért nem mert már vacsoráztam.

Maria írta...

Imádom! Szívesen megkóstolnék egyet-kettőt belőle :)

Ottis írta...

Nagyon finom lehet!

4Gyerek írta...

holna reggelire még ideér, ha útnak indítasz egy párat.

Névtelen írta...

Ez Limara express croissantja

Bianka írta...

Remek lett

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...