2011. június 17., péntek

Karfiolleves grízgaluskával

Hozzávalók:


  • 1 fej karfiol 
  • 2 sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 leveskocka
  • 10 szem bors, só
  • tejföl
  • 1 tojás 
  • gríz (búzadara)

Elkészítése:  

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, a sárgarépát karikára vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprítjuk. Felforralunk 1 liter vizet, beletesszük a karfiolt, a hagymát, a sárgarépát, a leveskockát,a teatojásba zárva az egész borsot, felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük. Kivesszük a levesből a teatojást és a hagymát. Közben elkészítjük a galuskát. 1 tojáshoz kb. 1 borospohár gríz és egy kevés só szükséges. A tojásfehérjét egy mély tányérban villával felverjük, belevegyítjük a tojássárgáját, kevés sót  és vékony sugárban öntve hozzákavarjuk a grízt, annyit hogy ne legyen túl kemény. A keverést nem szabad abbahagyni, különben kemény lesz a galuska, azonnal a fövő levesbe szaggatjuk. Készre főzzük, megszórjuk a petrezselyemzölddel, tálaláskor tejfölet adunk hozzá.

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ez szuperül hangzik. vajon miért párosítják aáátalában az emberek (no meg én is) a grízgaluskát a húsleveshez?
ott a jó példa, hogy ama párosítás kizárólagossága mennyire helytelen.

Jutka írta...

Nagyon finom, miután főztem már paradicsomlevesben is, azóta kipróbálom ...és nagyon szeretjük!

Ditta írta...

Nagyon finom lehet,jöhet is ebédre:-)

Éva írta...

Ez igazán nekem való, nagyon szeretem a grízgaluskát is és a karfiol levest is! Guszta nagyon!

Bianka írta...

Nagyon guszta, tényleg ötletes grízgaluskával

Ottis írta...

Igen, nagyon ötletes szerintem is!

Zsozso írta...

Ez nagyon jól néz ki, nem csak azért mert a kedvenc lábasomban pompázik! És szeretem, hogy muroknak írod a murkot és nem sárgarépának.

Sertésbélszín gombaszósszal

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb sertésbélszín, só, bors, 5 dkg vaj; a gombaszószhoz: 25 dkg gomba, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tej...