2011. június 22., szerda

Rácsos-mézes linzer


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 0,5 dl tej, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 egész tojás, 1 tojássárga, 1 csomag vanília cukor, 2 evőkanál méz.
A töltelékhez: barackíz, 20 dkg dió, 15 dkg cukor

Elkészítése: 
A lisztet elmorzsáljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a porcukorral, a hideg mézzel, az egész tojással és a tojássárgával. Hozzáadjuk a tejben feloldott szódabikarbónát, a vaníliacukrot, jól összegyúrjuk és egy órát pihentetjük.
A tészta kétharmadát fél cm. vastagra nyújtjuk, kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, vékonyan megkenjük barackízzel, a maradék tojásfehérjét kemény habbá verjük, belevegyítjük  a cukorral összevegyített darált diót, majd rákenjük a tésztára. A félretett tésztából ceruza vastagságú rúdakat sodrunk és a diós töltelék tetejét lerácsozzuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük és kockára vágva fogyasztjuk.
Megjegyzés: tortaformában is süthetjük, ez esetben fél adagot készítünk.

8 megjegyzés:

4Gyerek írta...

baracklekvár, dió....ez fenséges lehet.

Edó írta...

Ide vele gyorsan!!!

Aleda írta...

Ez csodás,nagyi sütött ilyet csak tepsiben,nagyon finom volt.

Bianka írta...

Én is kérek szépen

Éva írta...

Nagyon guszta ! Szeretem ezeket a könnyen elkészíthető ízletes lekvár-dió variációkat!

Jutka írta...

Nagyon finom, én is a nagymamámtól tanultam!

mellissina2 írta...

Nagyon guszta!!!!!!

tücsi írta...

Ez a süti kedvenc:))

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...