2011. július 6., szerda

Bodzás eperlekvár



Szép érett epret, megtisztítjuk, megmossuk és jól lecsurgatjuk, majd egy nagy edényben kilónként 60 dkg cukrot téve lerétegezzük. A rétegezést mindig a gyümölccsel kezdjük és a cukorral fejezzük be. Másnapig hűvös helyre tesszük, majd lassú tűzön kezdjük el főzni, amikor felfőtt hozzáadjuk a bodzát, kilkónként 5-6 darab, addig főzzük míg a habját el nem fövi. Hogy a lekvárnak szép színe maradjon, főzés előtt adjunk hozzá kevés citromsót (5 kg eperhez 1 dkg citromsó).
A bodzavirágokat kiszedjük, legalábbis a fennmaradt szárakat. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forró lekvárt. Azonnal zárjuk le a tetejét, és utána pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.

6 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Érdekes ez a lekvár. :)

judit60 írta...

Nagyon érdekes, biztosan finom.

Éva írta...

Ó ez nagyon guszta! De szívesen megkóstólnám !

Bianka írta...

Izgalmas

Kati írta...

Nagyon fincsi lehet, jó párosítás.

Életünk és ételeink írta...

Kíváncsi vagyok az ízére, nem nagyon tudom elképzelni, biztosan finom!

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...