2011. augusztus 27., szombat

Almatorta


Hozzávalók: 6 darab közepes méretű, savanykás alma, 18 dkg kristálycukor, 7 dkg vaj, fahéj a szóráshoz
A piskótához: 4 tojás, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, fél csomag sütőpor, kevés citromlé, pici só, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú tortaformában a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezzük az almákat, csinosan, hiszen a végén kiborítjuk az egészet belőle, és ez almák lesznek a torta tetején. Lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamelizálódik kissé.

A tojássárgát kikavarjuk a cukorral, belevegyítjük a lisztet, a citromlével felhaboztatott  sütőport. A tojásfehérjét felverjük habnak, majd óvatosan belekavarjuk a tésztába. A piskótát egyenletesen eloszlatjuk az almán és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Egy nagyobb süteményes tálat a tetejére helyezünk és hirtelen mozdulattal megfordítjuk. A formát levesszük róla és meghintjük fahéjjal vagy darált dióval.

5 megjegyzés:

Gerdi írta...

Egyszerűnek és nagyon finomnak tűnik! Hasonló receptje Anyukámnak is volt, de soha nem sütöttem. De beterveztem!

Petra írta...

Nagyon guszta, egyszerű sütemény. Tetszik. :)))

4Gyerek írta...

kérsz vacsira egy kis bográcsban készült lecsót? sooook van, s én egyedül az egész mennyiségre.
cserébe kis vékony szeletke almás finomással beérem.

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon szép a dekorációd, igazi mestermunka! Az almás pedig mennyei lehet azzal a fahéj szórással...

Jutka írta...

Szívesen látlak bármikor!

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...