2011. augusztus 21., vasárnap

DIÓPÁLINKA (GYOMORKESERŰ)



Minden kedves Olvasómat szeretném köszönteni ezzel a gyomorkeserűvel.
Végre elkészült a Diópálinka, valamikor június végén tettem el, lehet még egy keveset kell érnie, nagyon finom lett, picit hasonlít ...ha szabad mondanom a Hubertusra. 
EGÉSZSÉGÜNKRE!
Bartók Éva receptje
Hozzávalók: 
1 liter szesz (alkohol 87%), 3o darab zöld dió, 1 evőkanál kálmosgyökér, fél szerecsendió, 5 szem szegfűszeg, 1 kávéskanál ánizs, 1 kávéskanál kardamon (elhagyható), 1 kávéskanál fahéj, 1 narancs héja, fél kiló cukor, víz
Elkészítése:
A diót felszeleteljük, és egy 3 literes üvegbe tesszük, ráöntjük a szeszt. A fűszereket kissé megtörve belerakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, közben kétnaponta megkavarjuk. Három hét után leszűrjük, a diót felöntjük vízzel éppen, hogy éppen elfedje.

1-2 napig várunk, hogy a víz vonja ki a szeszt a dióból.
A cukorból szirupot készítünk egy kevés vízzel, felfőzzük, majd lehűtjük, és a diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erősségét és édességét. Üvegekbe szűrjük, és legalább egy hónapig tovább érleljük.

9 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Hubertus mondod? Becsszó nem emlékszem az ízére. Tizenéve, szinte húsz, hogy egyetlen egyszer ittam.
Diópálinka nálam is érlelődik. Még.

Éva írta...

Akkor ez valóban egészségére válik annak aki issza" ! Nagyon szép a színe, biztos finom az íze is!:)

Kati írta...

Én is pénteken szűrtem le, isteni lett.

Alíz, Erdélyből írta...

Készítettem én is, de egészen más recepttel, csak még nem jegyeztem be. Mi az a kálmosgyökér és hol lehet beszerezni? Nem nevezik dancurának is?

María írta...

Egészségedre:)!! Még soha nem készítettem, de nagyon finomnak tűnik:).

Illéskrisz Konyhája írta...

Képzeletben koccintottam veled az egészségünkre! Még nem ittam, pedig anyukám sokszor csinált diópálinkát...

Jutka írta...

Alíz: a kálmosgyökeret én a milefoliumban vettem, nem tudom van-e más neve. A googelben rátalálsz, nagyon sokmindenre jó :)
De a pálinkába is :DDD

Petra írta...

Nagyon jól hangzik. Szívesen koccintanék én is veled. ;D

Juci írta...

Kostoltam, hát nagyon finom, az biztos.
Készíteni még nem készítettem esetleg jövőben.

Pástétom lestyánnal és aszalt szilvával

Hozzávalók: 20 dkg sertés májkrém, 5 dkg vaj, pár szál friss lestyánlevél, 2-3 szem aszalt szilva (elhagyható), só, bors, friss baget...