2011. szeptember 19., hétfő

Pacalleves

 
   Sokan fintorognak a pacal gondolatától is. Nos, akik így vélik vélhetően nem ettek még jó pacalt :)
Hozzávalók:
1 kg pacal, 1 db. csülök vagy marhalábszár (velős csont), 2 szál sárgarépa, 1 pohár tejföl (3-4 dl) , 2-3 kanál liszt, 1 citrom vagy ecet, 1 fej fokhagyma, kevés delikát, ízlés szerint só, bors

Elkészítése:
A pacalt (fagyasztott, előfőzött is lehet) megfőzzük, ha túl vastagok vagy nagyok a csíkok még kissé összevagdossuk. A csontból erőlevest főzünk. Kevés olajon az apróra vágott hagymát és apróra lereszelt sárgarépát megpároljuk, mikor a répa megpuhult felöntjük a csontlével, majd zúzott fokhagymát teszünk bele. Kicsit főzzük, majd beletesszük a főtt és leszűrt pacalt, kevés ecetet, sót, borsot. (Fontos az ecetet még a tejföles ereszték előtt beletenni, így nem lesz  csomós.) A tejfölt a liszttel elsodorjuk azt is hozzáadjuk a leveshez, majd kissé összeforraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele sót, borsot (itt a fokhagyma a lényeg!) Csípős paprikával és tejföllel tálaljuk.

5 megjegyzés:

martinelli írta...

Igen, jól írtad, van jó és kevésbé jó pacal. Aki elsőre a rossat fogja ki, az tuti nem kér többet, viszont a jó pacal nagyon finom. Én csak levesnek elkészítve ettem, de tudom, hogy Magyarországon pacalpörköltet is készítenek belőle. Egyszer megkostolnám.

Adél írta...

Én bizony nem fintorgok,egyszerűen imádom a pacallevest:)

4Gyerek írta...

nagy kedvenc

Juci írta...

Nekem nem megy, de azért meg kell főznöm, mert az uram oda van érte.
Max háromszor négyszer elkészítem neki egy évben.

Bianka írta...

Neeem, de látványra guszta