2011. november 3., csütörtök

Bivalypaszuly főzelék


Hozzávalók:
50 dkg szemesbab, 1 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kanál zsír, 2 kanál liszt, 2 babérlevél, csipetnyi cukor,1 kanál házi ételízesítő(elhagyható), só, bors, pirospaprika, 2 dl paradicsomlé vagy 1 kanál paradicsompüré.
Elkészítése:
A babot egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe, másnap leöntjük az áztató levet, annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi, odatesszük főni pici sóval vagy az ételízesítővel, babérlevéllel és az apróra vágott hagymával és a fokhagymával. Amikor megfőtt, a zsírból, lisztből piros paprikás rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsomlét, és a főzeléket berántjuk. Kevés cukorral ízesítjük. Fasírttal, sült kolbásszal vagy tükörtojással tálaljuk. Aki szereti tehet bele tejfölt is.
Egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a babot, majd az áztatóvizet leöntjük. Sőt, a felforrás után is cserélhetjük a főzővizet, így elkerülhetjük a felfúvódást!

4 megjegyzés:

María írta...

Ez a recept is nagyon tetszik, köszi a felfúvódás elleni ötletet is. Ugye apró szemű babból is jó, mert most olyan van itthon.

Jutka írta...

Mária: igen jó apró szeműből is, nekem meg épp ilyen volt otthon, édesanyám termesztette :)

Gerdi írta...

De jó! Anyukám is termesztett bivalypaszulyt. Itt lóbabnak nevezik:-)

Bridge írta...

Hm, ahogy látom megérdemli ezt a nevet, tényleg szép nagy szemek, de még sosem hallottam ezzel az elnevezéssel. :)