2011. november 29., kedd

Citromos, tárkonyos pulykaleves


Hozzávalók :
1 kg pulykacomb, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 csapott kiskanál, só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 sárgarépa, 30 dkg csiperkegomba, 30 dkg fagyasztott zöldborsó, 2 dl főzőtejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél, 1 mokkáskanál csípős paprikakrém.
Elkészítése:
A combot lebőrözzük, kicsontozzuk, húsát 1-1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát  megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és egy lábasban, az olajon, közepes lángon kevergetve kb. 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük A babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefödve kb. 30 percig pároljuk. Ezalatt a répát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit egycentis kockákra vagy félkarikákra, az utóbbit szeletekre vagy cikkekre vágjuk. Mindkettőt a pulykához adjuk, 4-5 percig pároljuk, majd kb. 1,2 liter vízzel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, a zöldborsóval gazdagítjuk, 15-20 percig kis lángon főzzük. A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, a levest ezzel sűrítjük. 2 percnyi főzés után a finomra vágott tárkonnyal fűszerezzük. A paprikakrémmel„tüzesítjük”, ha kell utánasózzuk, borsozzuk.
Tipp: Pulyka helyett csirke felső comb filéből, malac-vagy borjúcombból illetve lapockából is ugyanígy készíthetjük.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom, szeretem

Juci írta...

Pont holnapra terveztem ezt a levest, na nem pulykából mert az nincs de gondolom a csirke hús is megteszi.
Milyen szép, ünnepélyes blogruhád van.Puszi!

Vicuska írta...

Finom ám!!!