2011. december 22., csütörtök

Kolbásszal töltött karaj gombaszósszal


Szamóca receptje alapján készítettem a töltött karajt, gombaszósszal és krumplipürével isteni volt.
Hozzávalók: 
1 kg csont nélküli karaj egyben, 1 szál füstölt kolbász , 2 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál só, pár csipetnyi őrölt bors, 20 dkg vékonyra szeletelt bacon vagy húsos szalonna.

Elkészítése: 
A húst megmossuk, a zsíros részeket eltávolítjuk. A hús közepét egy hosszú késsel átszúrjuk. Az így keletkezett nyílásba bedugjuk a lebőrözött kolbászt. (Ha a kolbász puha, akkor a legkönnyebb úgy lehet beledugni a húsba, ha előbb legalább fél órára mélyhűtőbe tesszük.) A  fokhagymát pépesítjük, belekavarjuk a sót és a borsot. Ezzel a fűszerpéppel alaposan bedörzsöljük a húst, majd a szalonnaszeletekbe csavarjuk. Az így előkészített húst hőálló tálba vagy kisebb tepsibe tesszük, alufóliával betakarjuk,  kb. másfél óráig sütjük. Ezután levesszük az alufóliát, megöntözzük a húst a sülés közben kifolyt lpecsenyelével és visszatesszük a sütőbe még 10 percre pirulni. Melegen krumplival és gombaszósszal tálaljuk.
Tipp: hidegen is nagyon finom salátakrumplival.

Kapros gombaszósz: 
2 hagymával és 30-40 dkg gombával a szokásos módon gombapaprikást készítünk, megszórjuk kaporral és csípőspaprikával, majd 1 kanál lisztet elkavarunk 1 dl tejföllel,
majd besűrítjük a gombát. Bármilyen sült húshoz kiváló.

7 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nagyon jól néz ki, és még imádom is mindkettőt! :)

Éva írta...

Nagyon guszta amit készítettél!
Boldog békés Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek!

Gizi írta...

Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!

Bianka írta...

Áldott, békés ünnepeket kívánok

4Gyerek írta...

Áldott ünnepet!

Juci írta...

"Legyen veled Karácsony Angyala, legyen áldás és ünnep az Ünnep, szeretet simítsa lelkedet, mikor a csengők megcsendülnek!" (A. Rauch) Áldott Karácsonyt!

Viki írta...

Szia!
Nagyon örülök, hogy tetszett a recept és el is készítetted, nagyon klassz lett, de azért kicsit átfogalmazhattad volna a szöveget, nem kellett volna szóról szóra átmásolni.
További vidám sütés-főzést kívánok!
Viki

( http://www.recept-oldal.hu/cikkek/husos-etelek/kolbasszal-toltott-karaj.html )