2011. december 18., vasárnap

Savanyú velőleves


Hozzávalók: 
50 dkg sertés agyvelő, 1 liter savanyú káposztalé, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 2 teáskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál tárkonylevél, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
Elkészítése:
A velőt megmossuk, majd forrásban levő sós vízbe téve 4 percig forraljuk. Ezután a vízből kivesszük, hártyáit leszedjük, és kis kockákra vagdalva félretesszük. A savanyú káposztalevet egy l vízzel felöntjük, beletesszük a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, a fűszereket és a sót. Alaposan összeforraljuk, majd leszűrjük. A kockákra vágott velőt beletesszük a fűszeres káposztalébe, és 5 percig forraljuk. Közben a zsírból és lisztből sötétebb rántást keverünk (5-6 percig pirítjuk a lisztet a zsíron), rászórjuk a pirospaprikát, és 2 dl hideg vízzel elkeverve, szűrőn keresztül belecsorgatjuk a levesbe. Felforraljuk, és állandóan keverve beleöntjük a tejfölt is, de ezzel már nem forraljuk.


4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Újfent egy káposztalés leves Erdélyből. Ezúttal azonban izgalmas sertés agyvelővel. Szívesen megkóstolnám.

sedith írta...

Na, már csorgattam a nyálam e leves miatt ma reggel is, amikor átnéztem.:) Pedig az agyat nem is szoktam megenni mostanában, de ez biztos finom, és megenném vele.

Adél írta...

Imádom a káposztalevest,de soha nem tettem bele velőt.Nagyon finom lehet vele!!

Roza írta...

Jutka, még nem ettem ilyet, de nagyon szívesen megkóstolnám, annyira guszta!:)