2011. május 29., vasárnap

Sportszelet

Hozzávalók a tésztához:
 35 dkg liszt, 15 dkg porcukor,  4 dkg vaj,  1 tojás,  3 evőkanál kakaó,  1 kávéskanál szódabikarbóna,  kb. 3 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

 5 dl tej,  2 csomag vaníliás puding,  25 dkg vaj,  25 dkg porcukor

A tetejére: csokimáz

A porcukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a kakaót, majd a szódabikarbónával elvegyített lisztet, és annyi tejfölt, hogy könnyű tésztát kapjunk. Három részre osztva lapokat sütünk belőle, ezalatt elkészítjük a krémet. A tejben a vaníliás pudingot felfőzzük. Amíg hűl, a vajat a porcukorral habosra keverjük. Amikor a puding már csak langyos, hozzákeverjük a cukros vajat. Az így kapott krémmel megtöltjük a lapokat. Elkészítjük a csokimázat és a sütemény tetejére simítjuk. Nagyon finom, egyszerű és mutatós sütemény.
Máz nélkül is készíthetjük, ebben az esetben porcukorral hintjük meg. 
 A recept Garamvári Andreától származik!

Mascarpónés eperkehely

Hozzávalók:
40 dkg eper
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliacukor

Az epret megpucoljuk és kb. felét összeturmixoljuk, maj belekavarjuk a mascarpónét a cukrot és a felvert tejszínhab egy részét.
A maradék epret felszeleteljük és lerétegezzük a krémmel, díszítjük tejszínhabbal és eperrel. Nagyon gyorsan elkészíthető és könnyű nyári desszert.

Provanszi flekken

Hozzávalók:
4 nagy szelet ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja, provanszi fűszerkeverék, só és törött fekete bors ízlés szerint.
Elkészítése:
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsöljük.
A húst legalább 1 nappal előbb befűszerezzük. A megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakjuk, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagoljuk. Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tároljuk. A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakjuk, és 10-12 percnyi sütés után megfordítjuk. Ha mindkét fele átsült, salátával tálaljuk. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta. 

2011. május 25., szerda

Erdélyi Raffaello szelet



Hozzávalók:
A krémhez: 1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor, 10 db tojássárgája, 3 dl tej, 25 dkg Rama Sütőmargarin
A barna tésztához: 2 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál keserű kakaópor, 15 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 5 db tojásfehérje, fél csomag sütőpor
A fehér tésztához: 2 evőkanál rétesliszt, 15 dkg kókuszreszelék, 15 dkg kristálycukor, 5 db tojásfehérje, fél csomag sütőpor
A díszítéshez: kókusz- vagy csokoládéreszelék


Elkészítése:
Először a fehér tésztát készítjük el. Ehhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a cukrot is. A kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral összekeverjük, és a cukros habba forgatjuk. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb.15-20 perc alatt megsütjük.
Eközben összeállítjuk a barna tésztát. Ehhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a cukrot is. A diót a kakaóval, a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk, és a cukros habba forgatjuk. Ugyanúgy sütjük meg, mint az előző kókuszos tésztát. 
A krémhez a tojássárgáját a kétféle cukorral 3-4 perc alatt jól kikeverjük. Először a pudingport, majd a tejet adjuk hozzá, azután szüntelenül kevergetve sűrű krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk, végül a margarint apránként beledolgozzuk. Következik a sütemény összeállítása. A krém nagyobb részét a kókuszos tésztára kenjük. Erre kerül a barna tészta, amit a maradék krémmel megkenünk. A tetejét kókusz- vagy csokoládéreszelékkel meghintjük. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjen, mielőtt szeleteljük.

2011. május 23., hétfő

„Tetszik A Recepted Díj”

Egy kedves meglepetés ért mivel kaptam egy díjat egyik kedves blogtársamtól Martinellitől, akinek ezúton is nagyon szépen köszönöm Másodszorra köszönöm Évának a takarekoskonyha blog szerzőjének!



Köszöntök minden kedves erre járó olvasót!

Blogról blogra vándorolva, sok jó receptet láttam, többet közülük ki is próbáltam. Ez adta az ötletet a 

"Tetszik A Recepted Díj"
 
létrehozásához.

Ezt a díjat annak a blogtársamnak adom át, akinek tetszik egy receptje. Aki megkapta a díjat, az tetszés szerint tovább adhatja  több blogtársának is, kiválasztva azt a receptet, amihez fűzi a díjat. Azt a blogtársadat is lehet díjazni, akitől kaptad a díjat.

Lepjük meg egymást ezzel a díjjal. Mindenkinek sikeres sütés - főzést, blogolást, és díjosztást kívánok. 

Akiknek átadom:
  1. Aledának a Habos spumos-ért
  2. Jucinak a Kukoricapelyhes csirkemellért
  3. Editnek az Ötfűszeres kacsáért
  4. Ottinak a Csirketekercsekért
  5. Edónak a Tortákért
  6. G Edithnek a Banános palacsintáért
  7. Zsozsónak a Fasírtkoszorúért
  8. Zsuzsigának a Rókagombás receptért
  9. Erusnak a Humuszért
  10. Hajnalkának a Disznótoros velőért
  11. Biankának a Zsebes karajért
  12. Limarának a Croissantért
  13. Alíznak a Kókuszos sütiért
  14. Nea-nak a Fokhagymás karajért
  15. Trinity-nek a Kókuszos csirkemellért

2011. május 15., vasárnap

Vajas croissant

Már egy jó ideje készültem megsütni ezt a csodálatos kiflit. A receptet a Nosalty oldalon találtam, látom ugyanaz mint ami Limaránál is megjelenik, mivel nem tudom melyik az eredeti, így mindkettőt belinkelem, nem is olyan bonyolult mint amennyire annak tűnt elsőre, érdemes megsütni :)

Hozzávalók:
  • 75 dkg liszt
  • 1 pohár joghurt vagy kefír
  • 2 dl tej
  • 1 kiskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára. Ezután vágjuk 8 egyforma részre, majd mindet kinyújtjuk kör alakúra jó vékonyra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és 7 egyenlő kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adag vajat, rátesszük a következő lapot, erre jön megint vaj, így tovább lerétegezzük amíg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kettőbe vágjuk és kinyújtjuk, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16-20 cikkre vágjuk.Feltekerjük őket, majd sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsire rakjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, majd reggel tojással lekenjük és hideg sütőben kezdjül el sütni. Ha nem éjszakáztatjuk, akkor hagyjuk őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek az előmelegített sütőbe.
Tölthetjük bármilyen lekvárral vagy csokival is, esetleg megszórjuk reszelt sajttal így nagyon finom sörkorcsolya.

Spagetti paradicsomszósszal

Hozzávalók:

  • 30 dkg spagetti
  • 3 kanál olívaolaj
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 6 db paradicsom
  • friss bazsalikom
  • só, bors
  • reszelt sajt
Elkészítése:
Egy fazékba vizet öntünk, hozzáadunk kevés sót és kifőzzük a spagettit.
Egy serpenyőbe forrósítunk két kanál olívaolajat, adjuk hozzá a fokhagymát. A paradicsomot forró vízbe rakjuk pár percig, így a héja könnyebben lejön, hámozzuk meg majd turmixoljuk és öntsük bele az olajba, ízesítjük sóval, borssal és addig keverjük, míg a paradicsom szósszá nem válik, körülbelül 2-3 percig. Kevés friss bazsalikomot apróra vágunk, majd a szószhoz kavarjuk.
A spagettit tányérra szedjük, teszünk rá szószt, majd megszórjuk reszelt sajttal és forrón tálaljuk.

2011. május 3., kedd

Erdélyi konyha

Az ERDÉLYI KONYHÁT júniustól ELŐFIZETÉSBEN terjeszti a
Magyar Posta Zrt. Hírlap Terjesztési Központ
Előfizethető az ország BÁRMELY postáján, a hírlapot kézbesítőknél,
valamint megrendelhető:
és telefonon 06-80/444-444  az ingyenes zöld számon.

Aprólékbecsinált

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg pulyka- vagy csirkezúza és -szív vegyesen, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zelle...