2011. július 29., péntek

Pulykamellel rakott zöldbab



Hozzávalók:
50 dkg tisztított zöldbab, 50 dkg héjában főtt burgonya, 0,5 dl olaj, 30 dkg pulykamell (csirkemell), só, őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, petrezselyemzöld a szóráshoz. A tepsi kikenéséhez , beszórásához: vaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése:


A tisztított zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, majd a sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A pulykamellet sóval borssal befűszerezzük, rárakjuk a zúzott fokhagymát és jól összekavarjuk, majd zsírban vagy vajban mindkét oldalát megsütjük. Nem szabad kiszárítani.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a bab egy részét eloszlatjuk, erre jön a feldarabolt pulykamell, majd a karikára vágott krumpli,  lerétegezzük úgy, hogy a tetején zöldbab legyen. Megszórjuk petrezselyemzölddel,  meglocsoljuk a tejföllel és a sütőben 15-20 perc alatt kissé megsütjük.


2011. július 25., hétfő

Csirkés-karfiolos-brokkolis rakottas

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé, 1 kisebb fej brokkoli, 1 kisebb fej karfiol, só, őrölt bors, 4 gerezd
fokhagyma, 3,5 dl tejföl, olaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A csirkemellet lapjával félbevágjuk, befűszerezzük sóval, borssal zúzott fokhagymával, majd
forró olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük, hagyjuk kihűlni.

A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, majd külön-külön zöldséglevesben vagy leveskockával ízesített vízben roppanósra főzzük és kihűtjük.

A karfiolt olajozott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe rakjuk, majd megszórjuk a vékony
csíkokra metélt csirkemellel , erre rárakjuk a brokkolit és végül meglocsoljuk a sóval simára
kevert tejföllel.

Sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük, majd forrón tálaljuk.

2011. július 22., péntek

Nyuszitorta

Ez a csokikrémes torta, fehér csokival bevonva Dórának készült. Mivel nem vagyok jártas a díszítés terén, így egy kissé elkenődött a bajusz..majd a korrigálásnál csak még rosszabb lett :)

Hozzávalók:
2 darab 5 tojásos piskóta
Krém: 2 csomag vanília vagy csokoládé puding, 5 dl. tej, 2 tojássárga, 25 dkg vaj vagy Rama margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vanília, 2 kanál kakaó.
Puncs víz: 1,5 dl víz, 7 kanál cukor, 3 kanál rum. A cukrot a vízzel fölforraljuk, levesszük a tűzről és a rumot belekeverjük.
Fehér csoki bevonat: 20 dkg fehér csoki, 2 dl. tejszín. Gőz fölött felolvasztjuk a csokit és óvatosan hozzákavarjuk a  tejszínt, majd mikor kihűlt egy kézi mixerrel felhabosítjuk. Ezzel a krémmel vonjuk be a tortát.

Elkészítése:
A krémhez a pudingot elkavarjuk a tojássárgával, majd a fél liter tejben megfőzzük, 2 kanál cukrot adunk hozzá és belekavarjuk a kakaót, hagyjuk kihűlni.  A vajat vagy margarint habosra kavarjuk a porcukorral, majd a kihűlt krémhez óvatosan hozzákavarjuk.

Megtöltjük a piskótákat. Egy piskótát 2 fele vágunk, majd meglocsoljuk a puncsvízzel, és megtöltjük a kakaós krémmel.
Kiskuktánál talált sablon szerint kivágtam a füleket. Egyik piskótából lett a fej, másikból lett a két fül és egy masni.

Bevonjuk a fehér csoki krémmel, tetszés szerint díszítjük.

2011. július 21., csütörtök

Darált hússal töltött padlizsán


Hozzávalók:

4 kisebb padlizsán, olaj, só, őrölt bors, 1 közepes fej hagyma, 50 dkg darált hús, 1 db. sárgarépa, 3 db. érett paradicsom vagy 4 dl. paradicsomlé, bazsalikom, oregánó, fokhagyma,
reszelt sajt.

Elkészítése:


A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejüket kikanalazzuk, majd kissé
megsózzuk. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, a hámozott paradicsomot vagy paradicsomlét, a lereszelt sárgarépát, sózzuk, borsozzuk megszórjuk bazsalikommal és oregánóval. A padlizsánhúst kockára vágjuk és a raguhoz adjuk kb. 30 perc alatt készre főzzük. 

A sütőt előmelegítjük, a fél padlizsánokat megtöltjük a darált húsos keverékkel, kb. 50 perc alatt készre sütjük, az utolsó 5 percben megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük sütőbe amíg a sajt szépen megpirul.

2011. július 15., péntek

Lúdláb meggyel


Piskóta: 
3 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál olaj, ½ csomag
sütőpor, pici só.
A tojássárgát a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olajat, a lisztet, sütőport és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy kisebb tepsit vagy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát, a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.

Krém:

2 dl tej, 1 csomag csokoládé ízű pudingpor, 10 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 20-25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, rumaroma, 3 dl tejszín, meggy befőtt, tortabevonó csokoládé

A tejet a pudingporral simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
A tűzről levéve, belekavarjuk a csokoládét, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára kavarjuk, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt csokoládés-pudingot. Ízlés szerint rumaromával ízesítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez kavarjuk.
A kihűlt piskótát egy tálcára helyezzük, majd rákenjük a fele mennyiségű krémet. Tetejét kirakjuk a meggyszemekkel, majd rákanalazzuk a maradék krémet. Tetejét egyenletesen elsimítjuk, pár órára hideg helyre tesszük.
Amikor a krém már teljesen megdermedt csokoládéval bevonjuk. A tortabevonó csokoládét felolvasztjuk, majd a krém tetejére csorgatjuk, egyenletesen elkenjük a süteményen és amikor megdermedt szeleteljük.

2011. július 6., szerda

Bodzás eperlekvár



Szép érett epret, megtisztítjuk, megmossuk és jól lecsurgatjuk, majd egy nagy edényben kilónként 60 dkg cukrot téve lerétegezzük. A rétegezést mindig a gyümölccsel kezdjük és a cukorral fejezzük be. Másnapig hűvös helyre tesszük, majd lassú tűzön kezdjük el főzni, amikor felfőtt hozzáadjuk a bodzát, kilkónként 5-6 darab, addig főzzük míg a habját el nem fövi. Hogy a lekvárnak szép színe maradjon, főzés előtt adjunk hozzá kevés citromsót (5 kg eperhez 1 dkg citromsó).
A bodzavirágokat kiszedjük, legalábbis a fennmaradt szárakat. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forró lekvárt. Azonnal zárjuk le a tetejét, és utána pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.

Csirkés-spenótos tagliatelle

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg széles metélt, 25 dkg csirkemell, 1 csokor spenót, 5 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 5 ...