2012. február 21., kedd

Feketeerdő tekercs

Egyik nagy kedvenc a mascarpónés feketeerdő torta, gondoltam elkészítem tekercs formájában is. Ebben a tekercsben is egészen puha lett a piskóta a krémtől, a mascarpone pedig csodálatosan egészítette ki.

Hozzávalók a piskótához: 
4 tojás, 8 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál víz, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak sütőpor, kevés citromlé, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só;
a töltelékhez: 5 dl tejszín, 1 üveg magozott meggybefőtt, 10-15 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone krémsajt, fahéj; 
a tetejére: csokireszelék vagy kakaó.

Elkészítése: 
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral és az olajjal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vizet és végül finom mozdulatokkal belevegyítjük a sütőport (a sütőport egy kiskanál citromlével felhaboztatjuk), a kakaót és a lisztet. A tojásfehérjéket a sóval habbá verjük, és szép lassan hozzáadjuk a cukrot is, majd végül hozzákavarjuk a lisztes masszához. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 15 percig sütjük.  A tésztát közvetlenül a sütőből kivéve nedves konyharuhára borítjuk, és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni. A meggyet lecsöpögtetjük és megszórjuk egy kis fahéjjal és porcukorral. A tejszínhabot jó keményre felverjük, a krémsajtot a maradék porcukorral simára keverjük, majd a tejszínhab kétharmadát óvatosan belekavarjuk a krémbe. A piskótalapot széthajtjuk, rásimítjuk a krémet és eloszlatjuk rajta a meggyet. A piskótát hosszában feltekerjük, tálcára helyezzük, majd megkenjük a maradék tejszínhabbal. A tetejét csokireszelékkel megszórjuk és néhány órára hideg helyre tesszük. 


10 megjegyzés:

Éva írta...

De nagyon guszta ez a sütid! Igen nagyon finom lehet!

Chef Viki írta...

Egyik kedvenc tortám :-) Mesés lett ebben a felfogásban!!!

Vicuska írta...

Szerintem ez egy fenomenális megoldás!!!

trollanyu írta...

Hú, ezen megakadt a szemem, nagyon guszta és isteni finom lehet a mascarponéval. Na meg dekoratív is, ki kell próbáljam:)

Rozi írta...

De jól néz ki,szívesen megkóstolnám,hogy milyen ötletes tekercs formájában.Annyira szépek a tetején a meggyszemek,hol lehet ilyet találni?

Jutka írta...

Köszönöm szépen!
Rozi, koktélcseresznyét tettem a tetejére, itt csíkban vásároltam :)

Rozi írta...

Jutka!
Köszi a választ,hol kell keresni,nagyon megtetszett nekem.

Névtelen írta...

Szia,
mekkora tepsibe teszed bele a tesztat?

Jutka írta...

Névtelen, egy gáztepsi méretűre simítottam, ami kb A5 méretű lehet(30x40).

tücsi írta...

A kedvencem, de ebben a formában még nem találkoztam. Csodásan néz ki.:))