2012. március 7., szerda

Szarvasropogós csíki mártással

Nem is tudják azok az emberek milyen szerencsés helyzetben vannak, akiknek családtagjuk vagy ismerősük vadász. Az Erdélyi Konyha csapata találkozót tartott, amely az Ivói Honor Villában volt megtartva. Köszönet Albert Andrásnak, aki vendégül látott minket. 13 féle vadhúsos ételt készítettünk és kostólhattunk a házigazda jóvoltából. Két fős csapatokba oszoltunk és minden csapat két receptet főzött meg. Én Sütő Edith kolléganővel az Edithreceptjei blog tulajdonosával kerültem egy csoportba. Mangalicacombot vadasan  és a Szarvasropogóst csíki mártással kellett elkészítsük.

Hozzávalók: 
1,2 kg darált szarvashús, só, bors, gyömbér, 10 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3-4 dl tej, zsemlemorzsa, olaj, só; a panírozáshoz: 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa; a mártáshoz: 2 tojás, 4 dl olaj, 1 evőkanál mustár, 2 közepes főtt cékla, 15 dkg főtt gomba, 1 kis fej lila hagyma, 1 nagyobbacska alma, tejszín vagy tejföl, só, citromlé.
Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, majd miuttán kihabosodott, felöntjük a hideg tejjel, és jól kiforraljuk. A húst összegyúrjuk sóval, borssal és gyömbérporral, hozzáadjuk a besamelmártást, majd annyi zsemlemorzsát gyúrunk hozzá, hogy jól formázható, de nem túl kemény masszát kapjunk. Végül nedves kézzel kolbászkákat formálunk belőle, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd forró olajban aranybarnára sütjük.
A mártáshoz félperces majonézt készítünk a tojásból, az olajból és a mustárból, majd hozzáadjuk a finomra reszelt és levétől kiszorított céklát meg almát, illetve az apróra vágott gombát meg lila hagymát. Végül tejföllel vagy tejszínnel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, illetve sóval és citromlével ízesítjük.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörűséges a tálalás és a színek! Nagyon finom lehetett. A csíki mártást már másoknál is láttam, nagyon tetszik, lehet hogy ki fogom próbálni.

tücsi írta...

Még nem ettem szarvasropogóst, de jól hangzik. A tálon a színek nagyon szépek.:)