2012. április 21., szombat

Töltött karalábé


Hozzávalók:
8 db kisebb zsenge karalábé, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, 40 dkg darált sertéshús,8 rizs, 1 tojás, 5 dl húsleves,1 kanál liszt, 1 kanál zsír, pirospaprika, tejföl, kevés paradicsomlé.
Elkészítése:
A karalábékat megtisztítjuk, meghámozzuk, a szár felőli részüket egyenesre levágjuk, ez lesz a talpuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apóra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk. A hagymát az olajban megfonnyasztjuk, kihűtjük. Közben a karalábékat, a gyökér felőli részen karalábévájóval kivájjuk vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki. A darált húshoz adjuk a hagymát, a tojást, 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet, az áttört fokhagymát, a rizst, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk és jól összedolgozzuk. Lazán megtöltjük vele a kivájt karalábékat. A kivájt karalábédarabkákat egy nagyobb lábas aljára terítjük, a tetejükre ültetjük a megtöltött karalábékat, aláöntjük a húslevest, és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A megpuhult karalábékat szűrőkanállal kiemeljük a léből, melegen tartjuk. A lisztből, zsírból világos rántást készítünk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük hideg vízzel és paradicsomlével, belekavarjuk a tejfölt és a karalábék főzőlevéhez szűrjük, lassú tűzön kissé összeforraljuk. Visszatesszük a karalábékat, belekeverjük a maradék vágott petrezselymet. 

3 megjegyzés:

Tündérke írta...

Épp töltött karalábé recept keresgélésben vagyok, eddig ez a legszimpatikusabb :-)

Blogkonyha írta...

Nagyon szeretem. Én Lajos Mari receptjét szoktam használni, az tejfölös. Nagyon guszta!

Vicuska írta...

Nagyon-nagyon szeretem, ugyanígy készítem is, addig a pontig, hogy paradicsomlé... Anélkül főzte már nagymamám is, valószínűleg nálunk a családban ez így hagyományos. Megjegyeztem és legközelebb újítok :)