2012. augusztus 22., szerda

Almapaprika ecetben

Ugyanúgy tettem el az almapaprikát is mint ahogyan a paradicsompaprikát szoktam, nagyon jó édeskés, pikáns íze van. Érdekes módon idehaza mi sosem tettünk el almapaprikát, meg valamiért nem is nagyon ültettünk.

Az almapaprikát megmossuk, lecsepegtetjük. Üvegbe tehetjük egészben is, akkor a szárukból annyit levágunk, hogy csak 1 cm maradjon, de így sok helyet foglalnak el az üvegben.
Gazdaságosabb, ha a paprikát kettőbe vagy négyfelé vágjuk, a csumáját meg a zöld részét kivágjuk.
Ecetet forralunk két és félszer annyi vízzel, mint az ecet, sót(mérjük meg a cukros ecetes levet, ahány liter lé van annyi kanál sót tegyünk bele), szemes borsot, babérlevelet és bőven cukrot teszünk bele, általában 1 dl ecethez 10 dkg cukrot tegyünk.
Az előkészített üvegekbe kis csokor jól megmosott és leszikkasztott zellerzöldet teszünk szárastól, 2-3 babérlevelet. Az ecetbe beledobunk annyi paprikát, amennyi a tetején kényelmesen elfér, hagyjuk egyet-kettőt fordulni benne, máris kiszedjük lyukas kanállal és az üvegekbe rakjuk.
A paprikának nem kell felforrnia, csak éppen kissé megabálódni az ecetben. Amikor az összes paprika kifőtt, az ecetet ismét felforraljuk és a paprikára öntjük. Lekötjük és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, guszta! Ha még csípős is akkor nekem nagy kedvencem!

egycsipet írta...

Én odáig vagyok a csípős almapaprikáért, de még sohasem raktam el, mert mindig attól tartok, hogy nem marad roppanós vagy szép "fehér" és akkor ki fogok ábrándulni belőle. :D
A tieid csodásan néznek ki!

Blogkonyha írta...

Tavaly csináltam először, nagy sikere volt, úgy hogy idén megint készítek. nagyon finom téli savanyúság!