2012. szeptember 21., péntek

Fűszerkalauz

  
Mihez-mit?

Levesek
Aprólék: feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, citrom.
Bab: babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma, tárkony.
Bor: fahéj, citrom, szegfűszeg.
Borscs: feketebors, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, citrom, babérlevél, fokhagyma.
Becsinált: petrezselyemzöld, paprika, vöröshagyma, citrom, pasztinák.
Borjú- vagy bárányfej: tárkony, feketebors, gomba, vöröshagyma, borsikafű, köménymag.
Burgonya: petrezselyemzöld, zellerzöld, pirospaprika, vöröshagyma, majoránna, babérlevél.
Fácán, fogoly: feketebors, szegfűbors, vöröshagyma
Gomba, gombakrém: petrezselyemzöld és gyökér, törött bors, vöröshagyma, pirospaprika.
Gulyás: vöröshagyma, köménymag, pirospaprika, feketebors, zöldpaprika, petrezselyemzöld.
Gyümölcs: fahéj, szegfűszeg, citrom, narancshéj, vanília, rebarbara.
Hal: babérlevél, feketebors, pirospaprika, sáfrány, citrom, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, szegfűszeg, zöldpetrezselyem, fokhagyma
Hús, erő: fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, petrezselyemzöld, zeller, feketebors, pirospaprika, zöldpaprika, sáfrány, gyömbér, szerecsendió, pasztinák.
Kelkáposzta: petrezselyemzöld, törött bors, pirospaprika, kapor, fokhagyma.
Korhely: vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, kapor, köménymag, feketebors, majoránna, babérlevél, bazsalikom.
Májpüré: feketebors, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, szerecsendió.
Ököruszály: feketebors, majoránna, kakukkfű, petrezselyemzöld, zeller, vöröshagyma, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió.
Pacal: pirospaprika, majoránna, fokhagyma, törött bors.
Paradicsom: vöröshagyma, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem, zeller.
Ragu: feketebors, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, gomba, citrom, pasztinák.
Rizs: petrezselyemzöld, feketebors, pirospaprika.
Tojás: vöröshagyma, babérlevél, feketebors, köménymag, pirospaprika.
Tüdő: feketebors, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld, vöröshagyma, citrom.
Újházi: pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, feketebors, szerecsendió sáfrány, gyömbér.
Velő: pirospaprika, szerecsendió-virág, petrezselyemzöld, vöröshagyma, feketebors.
Zöldség: feketebors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, pasztinák.
Főzelékek
Bab: babérlevél, borsfű, petrezselyemgyökér, tárkony, kapor, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom.
Burgonya: majoránna, feketebors, babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma.
Édes káposzta: vöröshagyma, törött bors, pirospaprika, borsfű, kakukkfű, köménymag.
Kelkáposzta: köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, törött bors, pirospaprika, majoránna.
Lencse: borsfű, babérlevél, vöröshagyma, pirospaprika, fokhagyma, citrom.
Savanyú káposzta: pirospaprika, kapor, vöröshagyma, bazsalikom.
Tök: kapor, pirospaprika.
Vegyes: kapor, petrezselyemzöld, zeller, majoránna, borsfű.
Zöldbab: fokhagyma, vöröshagyma, kapor, petrezselyemzöld.
Húsok
Bárány, ürü: tárkony, majoránna, pirospaprika, feketebors, szegfűbors, kapor, borsfű, fokhagyma, köménymag, zsálya, vöröshagyma, petrezselyemzöld, turbolya, Chili és Curry fűszerkeverék.
Borjú: bazsalikom, majoránna, szerecsendió, pirospaprika, petrezselyemzöld, feketebors, rozmaring, zsálya, zeller, vöröshagyma, kapribogyó, Curry keverék.
Disznó: fokhagyma, köménymag, babérlevél, majoránna, pirospaprika, feketebors, rozmaring, zsálya, kakukkfű, vöröshagyma, lestyán, Curry keverék.
Grill: majoránna, rozmaring, kakukkfű, szurokfű, szerecsendió, fekete- és fehérbors, fokhagyma, vöröshagyma, paprika, Chili, cayenni bors, Curry, Barbecue grillfűszer.
Hal: bazsalikom, borsfű, kapor, fekete üröm, tárkony, turbolya, lestyán, babérlevél, paprika, bors, zeller, kakukkfű, vöröshagyma.
Marha: kapor, fokhagyma, köménymag, lestyán, babérlevél, majoránna, szurokfű, pirospaprika, bors, petrezselyemzöld, rozmaring, boróka, vöröshagyma, Chili és Curry fűszerkeverék.
Szárnyas: borsfű, tárkony, fekete üröm, köménymag, majoránna, paprika, feketebors, zeller, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, Curry fűszerkeverék.
Vad: tárkony, babérlevél, kapribogyó, feketebors, szegfűszeg, szegfűbors, rozmaring, kakukkfű, boróka, áfonyabogyó.
Mártások - szószok
Amerikai: vöröshagyma, citrom, majonéz.
Angol: vöröshagyma, tárkony, zöldpetrezselyem, ketchup, paprika, hagyma.
Bearnaise: vöröshagyma, bors, babérlevél, tárkony, citrom.
Chili:feketebors, cayenni bors, paradicsom, hagyma, ecet, paprika.
Cumberland: pástétomfűszer, gyömbér, fahéj, citrom, mustár.
Curry: só, cukor, és ,,Curry" keverék. Fűszeres: kakukkfű, majoránna, kapor, zöldpetrezselyem, snidling, citrom.
Gomba: vöröshagyma, zöldpetrezselyem, bors, gomba.
Grill: paprika, fokhagyma, bors, rozmaring, majoránna, borsika, babérlevél.
Hagyma: vöröshagyma, fokhagyma, bors, paprika, mustár.
Hollandi: paprika, só, citrom.
Kapri: kapribogyó, citrom.
Ketchup: vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, szegfűbors, feketebors, mustár.
Majonéz: citrom, mustár.
Olasz: bors, tárkony, szurokfű, citromfű, torma, fokhagyma, ketchup.
Orosz: bors, paprika, Chili, citrom, majonéz.
Remoulade: vöröshagyma, tárkony, uborka.
Spanyol: petrezselyem, zeller, sárgarépa, vöröshagyma.
Tartár: mustár, bors, citrom, kapribogyó.
Tárkony: tárkony, bors, kapribogyó.
Vadas: kapribogyó, mustár, babérlevél, kakukkfű, boróka, bors, áfonya, zsálya.
Vegyes: majoránna, kakukkfű, kapor, petrezselyemzöld, snidling, tárkony.
Worchester: fokhagyma, chili, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, citrom, koriander, szerecsendió, kapor, hagyma, fahéj, paradicsom.
Saláták
Burgonya: vöröshagyma, feketebors, zeller, petrezselyemzöld, izsóp, tárkony.
Cékla: köménymag, torma, borsfű, citromfű, kapribogyó.
Káposzta: köménymag.
Paradicsom: metélőhagyma, petrezselyemzöld, törött bors, bazsalikom, citrom.
Retek: köménymag, metélőhagyma, citrom, bors.
Uborka: kapor, petrezselyemzöld, citromlé, bors, paprika, fokhagyma.
Vegyes: zöldhagyma, bors, citrom, mustár, metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony, padlizsán.
Zöldbab: tárkony, borsfű, citromfű.
Tojásételek - omlettek
Általában: petrezselyemzöld, zöldpaprika, hagyma, metélőhagyma, bors, bazsalikom, tárkony, pirospaprika.
Vajas, sajtos ételek
Általában: köménymag, paprika, kapribogyó, hagyma, metélőhagyma, bors, zeller, kapor, torma, retek.
Befőttek - kompótok
Általában: citrom, fahéj, szegfűszeg, rebarbara, grape-fruit.



3 megjegyzés:

Titi írta...

Hm, köszönjük ezt a fogódzkodót! Most már nagyobb biztonsággal kísérletezem a fűszerekkel, de régen néhány iszonyat nagy bakit is elkövettem (azért most is elő-előfordul) és ez hatásos kis összefoglaló ez ellen :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Köszönöm az infót! Lementem, hogy később is bele tudjak nézni... :o)

Anikó írta...

Nahát azonnal mentettem, mert ez nagyon praktikus a mindennapokban.
Nagyon jó, hogy feltetted:-)))))

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....