2012. október 31., szerda

Ostoros kalács


Egy finom foszlós kalács a hűvösebb napokra:)

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál cukor, 5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, só.
A töltelékhez: 30 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál kakaó.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben egy kávéskanál cukorral és 1 kávéskanál liszttel felfuttatunk, a lisztet elkavarjuk kevés sóval, 1 evőkanál cukorral és a megkelt élesztővel, a tojássárgákkal félig lágy tésztát gyúrunk, 6 cipóra osztjuk és fél órát kelni hagyjuk.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A vajat a maradék cukorral és a kakóval kikavarjuk.
A cipókat kinyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel, megszórjuk a darált dióval és felcsavarjuk. Hármat összefonunk mint a hajfonatot, kikent tepsibe tesszük. A maradék tésztával is ugyanúgy járunk el, így 2 db. fonott kalácsunk lesz. 15 percig kelesztjük, megkenjük a felvert tojással, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nagyon egy rugóra jár az agyunk, én is ma sütöttem ilyet! :) Csak kicsit más a receptem és én csokis kalácsként ismerem, de egy barátnőm mondta a múltkor, hogy ez náluk ostoros kalácsként fut.

tücsi írta...

Nagyon szép a kalácsod, ezt talán ma meg is tudom csinálni, van szunnyadóban tojássárgájám!:))

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....