2012. november 29., csütörtök

Piskóta keksztöltelékkel



A piskótához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 6 evőkanál forró víz, 1 evőkanál olaj, 1 tasak sütőpor, csipet só
A keksztöltelékhez: 40 dkg darált keksz, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3-4 evőkanál rum vagy 1-2 evőkanál rumeszencia, 2 dl kávé, 2 evőkanál barack lekvár, 1 tasak vanília cukor
A mázhoz:15 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál forróvíz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 evőkanál olaj. 


Elkészítése:
A tojássárgákat a cukrot, az olajat habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vizet, csipet sót és finom mozdulatokkal belevegyítjük a sütőporos(én a sütőport mindig egy kiskanál citromlével felhaboztatom) lisztet, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 30 percig sütjük.
A vajat habosra kavarjuk a porcukorral. A kekszet összevegyítjük a kakaóval, hozzáadjuk a kávét, a rumot, a baracklekvárt és vanília cukrot majd a vajjal jó krémesre kavarjuk. Ezt a tölteléket a piskótára simítjuk, csokimázzal bevonjuk.

A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, és a sütire öntjük.

Ha esetleg egy picit sűrűbb lenne, akkor egy kevés vizet még lehet hozzákavarni.


Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....