2012. november 5., hétfő

Zserbó




Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy  zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg cukor, kevés só.
A töltelékhez:
1 kis üveg barack vagy szilvalekvár, 35 dkg darált dió, 25 dkg porcukor.
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a felhaboztatott élesztőt, csipet sót és a 2 tojást. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk. Négy cipót formázunk a tésztából, az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, és beleterítjük a kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral (erre ízlés szerint alkalmazható bármilyen lekvár) és rászórjuk a cukros dió egyharmadát. Mindhárom maradék cipóból nyújtott tésztalapot készítünk és betakarjuk vele a tölteléket, majd megszurkáljuk, és azt is megkenjük lekvárral, rászórjuk diót. Ráterítjük az utolsó lapot, körbe kissé lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és mérsékelt tűznél megsütjük.
Tetejét csokimázzal bevonjuk vagy porcukorral megszórjuk.

Csokimáz 1: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín. A mázhoz a csokoládét a tejszínnel gőz fölött összeolvasztjuk és a sütemény tetejére kenjük.
vagy,
Csokimáz 2:
15 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál forróvíz vagy fekete kávé, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 evőkanál olaj. A hozzávalókat összekavarjuk és meleg zserbóra simítjuk. Ha esetleg egy picit sűrűbb lenne a máz, akkor egy kevés vizet hozzákavarunk. 


7 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Nagyon jól néz ki!!! :)

Edó írta...

Jaj,s a csészékből ki kávézott?:P Zserbó nagy kedvenc!

Jutka írta...

Utántöltős csészéim vannak Edóka :)

Blogkonyha írta...

De szeretem! Alig várom a Karácsonyt, hogy megsüssem! Nálunk csak ilyenkor sül... Nagyon guszta!

Éva írta...

Nagyon guszta igazi ünnepi hangulatot ad! Szeretjük akár ünnepnap akár csak névnap !

Csatlós Erzsébet írta...

Nagyon szépek! Ez a kedvenc sütim (vagyis az egyetlen, amit szívesen megeszek). Most jól jönne belőle egy hatalmas adag!

tücsi írta...

Nagyon szeretjük. Szépek a szeletek!!!! Többször sütök egy évben, még nyáron is.