2012. február 24., péntek

Májjal töltött csirkemell + Hidegtál

Kosaras bálra készült hidegtál :)


Hozzávalók: 1 kg kicsontozott bőr nélküli csirkemell, 30 dkg csirkemáj, só, bors, piros paprika, 2 cikk fokhagyma, zsír vagy olaj.
Elkészítése: Egy kinyújtott alufóliát kissé megolajozzunk, a csirkemell szeleteket megfűszerezzük, és az alufóliára fektetjük (2 darab csirkemellet tegyünk egymás mellé), rárakjuk a csirkemájat, sózzuk, borsozzuk, egy kevés apróra vágott fokhagymával megszórjuk. A fólia segítségével felcsavarjuk és becsomagoljuk. Tepsibe rakjuk és forró sütőben zsír nélkül kb. 15-20 percig sütjük, majd a fóliát levesszük, meglocsoljuk zsírral vagy olajjal és szép pirosra sütjük. Ha melegen tálaljuk, a húst felszeletelés előtt legalább negyedóráig pihentetjük. Köretnek bármilyen salátát, sült burgonyát vagy majonézes burgonyasalátát kínálunk. Hidegtálakra is kitűnő.

2012. február 21., kedd

Feketeerdő tekercs

Egyik nagy kedvenc a mascarpónés feketeerdő torta, gondoltam elkészítem tekercs formájában is. Ebben a tekercsben is egészen puha lett a piskóta a krémtől, a mascarpone pedig csodálatosan egészítette ki.

Hozzávalók a piskótához: 
4 tojás, 8 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál víz, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak sütőpor, kevés citromlé, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só;
a töltelékhez: 5 dl tejszín, 1 üveg magozott meggybefőtt, 10-15 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone krémsajt, fahéj; 
a tetejére: csokireszelék vagy kakaó.

Elkészítése: 
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral és az olajjal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vizet és végül finom mozdulatokkal belevegyítjük a sütőport (a sütőport egy kiskanál citromlével felhaboztatjuk), a kakaót és a lisztet. A tojásfehérjéket a sóval habbá verjük, és szép lassan hozzáadjuk a cukrot is, majd végül hozzákavarjuk a lisztes masszához. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 15 percig sütjük.  A tésztát közvetlenül a sütőből kivéve nedves konyharuhára borítjuk, és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni. A meggyet lecsöpögtetjük és megszórjuk egy kis fahéjjal és porcukorral. A tejszínhabot jó keményre felverjük, a krémsajtot a maradék porcukorral simára keverjük, majd a tejszínhab kétharmadát óvatosan belekavarjuk a krémbe. A piskótalapot széthajtjuk, rásimítjuk a krémet és eloszlatjuk rajta a meggyet. A piskótát hosszában feltekerjük, tálcára helyezzük, majd megkenjük a maradék tejszínhabbal. A tetejét csokireszelékkel megszórjuk és néhány órára hideg helyre tesszük. 


2012. február 9., csütörtök

Hájas lapok vaníliakrémmel




Hozzávalók:
50 dkg sertésháj, 60+14 dkg finomliszt, 4 tojássárga, 8-10 kanál fehér bor, pici só, 8 kanál tejföl. 

Elkészítése:
50 dkg sertéshájat megdarálva összegyúrunk 14 dkg liszttel és félre tesszük.
A lisztet a tojássárgát és a tejfölt összegyúrjuk a borral és pici sóval.
Ezt a tésztát fél cm. vékonyra kinyújtjuk a hájat 3 részre osztjuk, rákenünk egy adag hájat majd összehajtjuk megjegyezve a sorrendet, fél órát pihentetjük, majd kétszer megismételjük. Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogassuk össze. Végül az utolsó pihentetés után kellő vastagságúra kinyújtjuk majd kockára vágjuk vagy lapokat sütünk és krémmel megtöltjük. Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 6 kisebb lapot tudunk sütni. A jól sikerült hájas tészta felnő és rétegei szétnyílnak. Porcukorral megszórva tálaljuk.
 Vaníliakrém:
2 tasak pudingpor, 5 dl tej, 15-20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 csomag vanília, 2 dkg zselatin, 5 dl tejszín.

A tojássárgáját a kétféle cukorral és a pudingporral jól elkavarjuk, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémet főzünk belőle. A zselatint kevés vízzel feloldjuk majd a krémhez kavarjuk. Miután a krém kihűlt, hozzákavarjuk a kemény habbá felvert tejszínt és megtöltjük a lapokat.

Gombás nyúlragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb nyúl, 5-6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só, bors, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl t...