2013. április 17., szerda

Tárkonyos bableves


Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) szárazbab, 1 kisebb füstölt csülök vagy 20-30 dkg sonka, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál apróra vágott friss vagy ecetes tárkony, 2-3 krumpli, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld, 1 tojás.
Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este külön-külön beáztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük a babról és a csülökről, majd hideg vízzel felöntjük, és főni tesszük. A zöldségeket és a fokhagymát apróra vágjuk és a babhoz adjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet. Amikor félig megpuhult beletesszük a kockára vágott krumplit, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott tárkonnyal és készre főzzük. A levesből kivesszük a csülköt, a húst leszedjük a csontról, kockára vágjuk. A zsírból, lisztből világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 1 dl hideg vízzel és a paradicsomlével. A levest besűrítjük. 
A tojást villával felverjük, majd a forró levesbe belekavarjuk, ekkor már nem szabad főzni. Tálaláskor tejfölt és ecetet adunk a leveshez. 

Nincsenek megjegyzések: