2013. május 4., szombat

Szemes paszulykonzerv sertésfejből


Egy nagyon finom paszulykonzervet hoztam, amit disznófejből szoktunk elkészíteni. A disznófősajt nem tartozik a család kedvencei közé, így a sertésfejet összefőzzük a babbal, nincs az a férfi, aki ne szeretné :) Az elkészítése jóval egyszerűbb annál, mint ahogy gondolnánk. Kissé időigényes, de megéri a fáradtságot!

Hozzávalók:
1 fél sertésfej vagy 1 friss csülök, 2 kg paszuly, 1 liter olaj, 1 kg hagyma, 5-6 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 5 dl paradicsomlé, 1 evőkanál házi ételízesítő, só, bors, pirospaprika.

Elkészítése:
A sertésfejet enyhén sós bő vízben megfőzzük. A paszulyt beáztatjuk, az áztató levet letöltjük, megfőzzük, a levet leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, az olajban üvegesre pároljuk. A fejet kivesszük a fövő vízből, a levét félretesszük.
A húst leszedjük a csontról, majd apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymához kissé összefőzzük, hozzáadjuk a főtt paszulyt, a babérlevelet, ételízesítőt, borsot és ha szükség kevés sót. Felöntjük a paradicsomlével, rátöltjük a félretett főzőlevet (kb. 4 liter lé kell legyen), ha nagyon vastag a paszuly öntünk hozzá még levet. 20-30 percig főzzük, belekavarjuk a befőzőport, befőttesüvegekbe rakjuk. Egy lábasba vizet öntünk, belerakjuk az üvegeket és lassú tűzön kidunsztoljuk amíg az olaj feljön a tetejére. Lekössük az üvegeket és száraz dunsztba tesszük. Hidegen, melegen egyaránt finom egytálétel. Vöröshagymával vagy savanyúsággal tálaljuk.


5 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon ínycsiklandó!

Márti írta...

Nagyon tetszik!

marisz57 írta...

Kedves Judit! Ennek a receptnek a linkjét betettem a Befőzőautomatások csoportba, mert nagyon jó!
Köszönjük a receptet!

Jutka írta...

Köszönöm szépen :)

Unknown írta...

KITUNO ETEL EN IS IGY KESITEM CSAK ETELIZESITOT HAGYOM KI BELOLE