2013. július 4., csütörtök

Sajtgaluskaleves

Egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb hús nélküli leves. Azon túl, hogy gyorsan megvan, egészséges, borús, esős napokon kimondottan jól tud esni :)

Hozzávalók: 
8 dl csontlé vagy zöldségalaplé, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 0,5 dl tej, 3 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 cikk fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor (elhagyható), törött fehér bors, kevés só.
Elkészítése:
A zöldségalaplét vagy a csontlevet felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és zúzott fokhagymát, megszórjuk borssal és kevés curryporral. Amíg a leves forr, a tojást a tejjel habosra felverjük, és a liszttel,  sóval, borssal és a maradék curryporral összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot. A forrásban lévő levesbe egy teáskanállal beleszaggatjuk a galuskatésztát, és kb. 5 percig forraljuk. Amikor a galuska megfőtt, akkor kevés levessel simára keverjük a tejfölt, a leveshez adjuk, kissé összeforraljuk, végül megszórjuk a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott petrezselyemzölddel. A tűzről levéve kb. 10 percig lefödve állni hagyjuk, majd forrón tálaljuk.

3 megjegyzés:

Vicuska írta...

Már érzem is, milyen selymesen finom! :)

hard_cyclone írta...

Hm nagyon jól hangzik és guszta is. Mentem is. Úgyis imádjuk a sajtot sajttal, bármennyit, bármilyen formában :).

HajniZoli írta...

Most forgattam az Erdélyi konyhát, kiszúrtam:-) elkészítem!