2013. október 30., szerda

Habcsókos rebarbaratorta


Hozzávalók:
12 dkg vaj vagy margarin, 22 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 5 dkg étkezési keményítő, 40-50 dkg rebarbara, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál citromlé, csipet só, porcukor, zsír a tepsi kenéséhez.
Elkészítése:
A rebarbarát megtisztítjuk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk. A vajat 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk, belekavarjuk a citromhéjat és csipet sót. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a keményítővel és sütőporral elvegyített lisztet. A tésztát egy kizsírozott tortaformába simítjuk, rárakjuk a rebarbarát, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral és a citromlével kemény habbá verjük. A felvert tojáshabot a tésztára simítjuk, visszatesszük a sütőbe, és 10-15 perc alatt rászárítjuk a habot. Hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve megszórjuk porcukorral.

Tipp: a habos süteményeket könnyebb felvágni, ha a kés pengéjét vékonyan bekenjük vajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...