2013. október 30., szerda

Sertéssült fokhagymamártásban, burgonyafánkkal


Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertéskaraj vagy -comb, só, bors, liszt, olaj vagy zsír a sütéshez.
a mártáshoz: 8 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl zöldségalaplé, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
a  burgonyafánkhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 tasak szárított élesztő, 1 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, olaj.
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A húst sóval, borssal befűszerezzük, majd lisztbe mártjuk és forró zsiradékon megsütjük, melegen tartjuk. A mártáshoz a vajból és a lisztből rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymát, majd felöntjük a zöldségalaplével, és összeforraljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, a végén tejszínnel lágyítjuk.
A fánkhoz az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a krumplit meghámozzuk, áttörjük, a liszttel együtt egy mély tálba rakjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a sót. Lágy tésztává gyúrjuk, letakarva fél órát kelesztjük. Lisztes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és bő forró olajban alacsony lángon szép pirosra sütjük.

A sült húst petrezselyemzölddel megszórt fokhagymamártással, és a burgonyafánkkal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Vörösboros gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 hagyma, 1 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld....