2013. november 7., csütörtök

Sajtos kosárka

Az Erdélyi Konyha 2014-es Kalendáriumába megjelent sajtos kosárka, kitűnő tízórai vagy útravaló. A recept Laurától, egy román recept oldal szerzőjétől származik :)
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tasak szárított élesztő, 7,5 dkg vaj, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor.
A töltelékhez: 10 dkg tehéntúró, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 10 dkg kecskesajt.
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és 1 teáskanál liszttel elkeverjük, majd kevés langyos tejben felfuttatjuk. Amikor az élesztő megkelt, jól összegyúrjuk a sóval elvegyített liszttel, a vajjal és a tejjel, majd olajjal kikent tálba tesszük, és 30 percet pihentetjük. A tehéntúrót és a reszelt sajtot elkavarjuk a vajjal. Amikor a tészta megkelt, félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a túrótölteléket, majd szorosan felcsavarjuk. 5 percet pihentetjük, ekkor újból tepsi nagyságúra nyújtjuk, és felcsavarjuk. Egy olló segítségével 1 cm-es távolságra félig bevagdossuk úgy, hogy az első és második vágás a tészta feléig, majd a harmadik bevágásnál elvágjuk a tésztát. A tészta szélső végeit lefektetjük, hogy kis kosárka formákat kapunk. 15 percet pihentetjük, megkenjük felvert tojással, és minden kosárkára (a füle mellett vagy kétoldalt) egy-egy kocka kecskesajtot rakunk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 



3 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Szépek lettek! Az enyémek dőltek el egy kicsit:-)

Katalin írta...

De jó ötletes! Nagyon aranyosak lettek :)

Judit Péter írta...

Köszönöm :)

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...