2013. január 25., péntek

Gombakrémleves

Erős vonzalmat érzek a krémlevesek iránt. Egyik  kedvencem gombából készül. Nagyon könnyű leves és gyorsan elkészíthető :) 

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 hagyma, 2 krumpli, 1 dl tejszín vagy tejföl, 1 kanál liszt, petrezselyemzöld, olaj, só, fehér bors, szerecsendió.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és kevés sós vízben odatesszük főni. A gombát alaposan megmossuk, megpucoljuk, majd felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk  a gombát, az  apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval majd a krumplihoz adjuk. Amikor a gomba és a krumpli megpuhult, botmixerrel pürésítjük. A tejszínt a liszttel csomómentesre kavarjuk és besűrítjük a levest. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Tejszínes-sajtos-ananászos csirke

Annyi bizonyos, hogy ananásszal társítva a csirke igazán jól érezheti magát. Senki sem fog ellenkezni, aki ezt a tejszínes-sajtos-ananászos csirkemellet az asztalán találja.

Hozzávalók:
50-60 dkg csirkemell, 3 dl. főzőtejszín, egy ananászkonzerv, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, kevés liszt, olaj a sütéshez
Elkészítése: 
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd lisztbe forgatjuk és mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Az elősütött csirkemellet csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a darabokra vágott ananászt, megszórjuk reszelt sajttal és ráöntjük a tejszínt. Kissé összeforraljuk, főtt tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

2013. január 24., csütörtök

Sajtos gofri

Hoztam egy nagyon könnyen elkészíthető Sajtos gofrit, tejfölezve és megszórva még reszelt sajttal, kitűnő akár vacsorára is.


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 10 dkg sajt, 1 dl tejföl vagy tejszín, 1 dl tej, 1 teáskanál
sütőpor, 1 dl tej, só.
Elkészítése:
A sajtot lereszeljük, a tojást az olajjal és a tejföllel jól elkavarjuk, beledolgozzuk a reszelt sajtot, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Jól elkavarjuk és annyi tejet adunk hozzá, hogy jó sűrű tésztát kapjunk. A gofrisütőt előmelegítjük, a masszát a forró sütőbe kanalazzuk, hogy mindenhol fedje a sütőt és szép pirosra sütjük. A kisült gofrikat tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk, de önmagában is finom.

2013. január 4., péntek

Katicabogár torta

Nem sikerült igazi profi katicabogarat készítenem, azért remélem tetszeni fog az ünnepeltnek.

6 tojásos piskótát készítettem, a receptet nem írom le :)

Hozzávalók a krémhez:
1 tasak sötét csokipuding, 2,5 dl tej, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl tejszín, 15-20 dkg porcukor.
A pudingot 2 evőkanál cukorral megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, beledolgozzuk a mascarponét, a porcukrot és a kihűlt pudingot. 
A kihűlt piskótát elvágjuk 3 fele.
2 evőkanál cukorból, kevés vízzel szirupot főzünk, belekavarunk 2-3 evőkanál rumaromát, ezzel locsoljuk meg a piskóta lapokat, majd a csokikrémmel megtöltjük. 
A bevonathoz egy eperízű pudingot 2,5 dl tejben megfőztem, hozzákavartam piros ételfestéket, így jó piros színt kaptam, ezzel vontam be a torta tetejét, a többi bevonat marcipánból készült. 

2013. január 2., szerda

Disznótoros leves (Korhelyleves)

Disznóvágáskor szokás főzni, amikor jó húsos csontok, agyvelő és kolbászhús van kéznél.

Hozzávalók:
1 db csontos hús, 50 dkg kolbászhús, 1 hagyma, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors, lestyán, petrezselyemzöld, 5 dl káposztalé.
Elkészítése:
A húsos (de nem zsíros) csontokat bő hideg vízben, kevés sóval főni tesszük. 20-30 perc főzés után lehabozzuk, hozzáadunk pár szem borsot, az apróra vágott leveszöldséget és a paradicsompürét. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Akkor, a húst leszedjük a csontokról és visszatesszük a levesbe. Felforraljuk és a kolbászhúsból apró gombócokat főzünk a levesbe.
A hártyáitól megtisztított velőt diónyi darabokra vágva belefőzzük a majdnem kész levesbe.
Külön edényben a káposztalevet felforrósítjuk és ebből annyit öntünk a leveshez, hogy kellemesen savanyú legyen és kissé összeforraljuk. Ha van a hurkakészítéstől megmaradt főtt rizs, abból is tehetünk hozzá egy-két kanállal. Petrezselyemzölddel és lestyánnal megszórjuk, friss házikenyérrel tálaljuk :)


Ha nincs kolbászhús, friss kolbásszal is elkészíthetjük, amit kibontunk és ugyanúgy gombócokat formálhatunk.